Veszprém látnivalói

Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház

Cím Veszprém Vár u. 20. 47.097029 N, 17.902895 E
Kapcsolat Web: www.veszpreminfo.hu
Az e helyütt - feltehetően Géza fejedelem idejében - emelt Szent Mihály-templomról már az 1001-es pannonhalmi kiváltságlevél is említést tesz. A székesegyház az idők folyamán többször leégett, a XVIII. század elején az eredetileg románkori vörös-fehér köves templomot gótikus stílusban állították helyre, ekkor készült az altemplom is.

Egy későbbi átépítés során a bazilika barokk jellegét teljesen elvesztette, mivel tornyait több méterrel megemelték, és román stílusúvá alakították. Üvegablakok sokasága teszi még szebbé a székesegyházat, ezeken számos szentet találhatunk. A bazilika főhajója fiókos dongaboltozatú, belső mennyezete fakazettás. A szentély mellett jutunk le az altemplomba, itt található a hadvezér-püspök Beriszló Péter címeres síremléke, és innen nyílik Padányi Bíró Márton síremlékének nagyobb fülkéje. A Szent Mihály Székesegyház 1996-tól őrzi Boldog Gizella királyné ereklyéjét is, aki nagy szerepet játszott a templom építtetésében.

A Bazilika altemplomában megtekinthető Madarassy István ötvös, szobrász tárlata.
Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház, Veszprém Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház, Veszprém Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház, Veszprém