Veszprém látnivalói

Fenyves tanösvény

Cím
Veszprém
Jutasi út
47.113931 N, 17.913658 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 88/591-511
Web: www.verga.hu
Email küldése
A Fenyves erdei kirándulóhely Veszprém város északi szélén helyezkedik ez az Aranyos völgy keleti oldalán. A terület gépjárművel, kerékpárral, tömegközlekedéssel és gyalogosan is jól megközelíthető. Veszprém megyei jogú város így több országos jelentőségű főút és vasútvonal is érinti. A tanösvény az erdő életét, az itt folyó erdészeti tevékenységet, valamint a térség növény- és állatvilágát mutatja be. A kirándulóerdő, hasonlóképpen a Gulya-dombhoz, jól kapcsolódik a városhoz, így bárki számára könnyedén megközelíthető.

A környék növény- és állatvilága
A kirándulóerdő területe nem összefüggő, záródott erdőállománnyal találkozhatunk. A gyenge termőhelyen a feketefenyő és a cser a két állományalkotó fafaj. Az erdő cserjeszintben megjelent az egybibés galagonya, a kökény, a sóskaborbolya és a vadrózsa.
A legmeredekebb déli lejtők pionír növénytársulása a nyílt dolomit sziklagyep. A növényzet nem képes a sziklák teljes meghódítására, így nem alkot összefüggő gyeptakarót. Sérülékenysége miatt védett terület.
A tisztás növényei: cserjék: cserszömörce, vadrózsa; lián: erdei iszalag; lágyszárúak: erdei gyöngyköles, erdei szamóca, szurokfű, közönséges oroszlánfog, réti vörös here, farkaskutyatej, fekete üröm, sátoros margitvirág, sudárrozsnok, angolperje, közönséges tarackbúza.
Az erdő és a tisztás sok madárnak nyújt búvóhelyet, költőhelyet a növények ágai között, vagy a fák törzsén az odúkban. A növények terméseivel, valamint a környéken élő rovarokkal táplálkoznak, cserébe a madarak segítenek a növények magvainak terjesztésében. A Parkerdő területén nemcsak az erdei környezetre jellemző madárfaunával találkozhatunk, hanem a kertekben és parkokban élő madarakkal is. Ennek oka a város közelsége.

Látnivalók, programlehetőségek
A pihenőerdő kiválóan alkalmas az aktív kikapcsolódásra. A tanösvény egy 1300 m hosszú kört ír le, mely érinti minkét parkolót, a kilátót és a szabadtéri fitnessparkot is. A tanösvény nyomvonala kellemes futópályaként is igénybe vehető bárki számára. A kihelyezett szabadtéri kondielemeknek köszönhetően remek helyszínt biztosít a mindennapos edzésekhez. A kilátóról csodás panoráma vár minden kirándulót a Bakonyra, valamint az Aranyos- völgyre, és a Veszprémi várra. A hosszabb tartózkodás érdekében a terület közepén egy fedett pihenőhely került kialakításra, lehetőséget nyújtva családi, baráti társaságok számára, egy kellemes délután eltöltésére.
Veszprem_Fenyves_tanosveny_1.JPEG Veszprem_Fenyves_tanosveny_2.JPEG Veszprem_Fenyves_tanosveny_3.JPG Veszprem_Fenyves_tanosveny_4.JPEG