Veszprém látnivalói

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

Cím Veszprém Vár utca 35. 47.096904 N, 17.902650 E
Útvonaltervezés
térkép
A 18. században épült ún. Tejfalussy kanonoki ház ad otthont a Veszprémi Érsekség egyházi kincstárának és fő kiállítóhelyének, a magyarországi egyházi kincstárak második leggazdagabb, körülbelül 4000 darabos gyűjteményének.

A Veszprémi Püspökség birtokában már Szent István idején is értékes liturgikus tárgyak lehettek, közöttük egy női korona, amit II. András szentföldi háborújáig, a 13. századig a Szent Mihály Bazilikában őriztek. /A király a háborúban a koronát elzálogosította./

A Gyűjtemény reneszánsz, barokk ötvös-, ortodox liturgikus tárgyait, faszobrait a veszprémi Schmidt-műhelyből, grafikáit, liturgikus textiljeit, közöttük Padányi Biró Márton miseruhagarnitúráját, majd a 19. századi lyon-i selyemmanufaktúra textiljeit Bánáss László püspök /1888-1949/, az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja, zenei doktor és Klempa Sándor apostoli kormányzó /1898–1985/, bölcsészdoktor gyűjtötte össze az egyházmegye templomaiból, plébániáiról. A Gyűjtemény műtárgyainak egy része püspöki diplomáciai ajándék.

Az intézményt Szendi József veszprémi püspök alapította 1985-ben. Alapító igazgatója Márton Antal kanonok. A Gyűjtemény őrzi a magyar királyné-koronázás több liturgikus koronázási műtárgyát, közöttük egy 11. századi ereklyekeresztet, Vetési Albert püspök /?1410–?1486/ Velencében készült 15. századi miseruháját, a koronázási palást Bécsben készült 19. századi másolatát, melyet Erzsébet királyné ajándékozott az őt koronázó Ranolder János veszprémi püspöknek a kiegyezés évében; az Erzsébet királyné koronázási díszruhájából készült ezüstszálas, orgonahímzéses miseruhakészletet, Zita királyné koronázási ajándékát: Hornig bíboros pásztorbotját, IV. Károly kelyhét, melyből a budaörsi csata előtt áldozott; Mindszenty bíboros veszprémi püspöki tárgyait, a firenzei és a velencei reneszánsz festészet, az orosz és a szerb ikonművészet, a bakonyi üveghuták, a Herendi Porcelánmanufaktúra remekeit, Albrecht Dürer tanítványainak műhelyében készült metszeteket és több közel- és távol-keleti, főként török, arab és japán műtárgyat.

A kiállítóhely alagsorában lévő értékes kőtár nemcsak a város, de távolabbi települések műemléképületeit is idézi.

A gyűjteményi kiállítások megszervezésén és a műtárgyvédelmen kívül a Gyűjtemény feladatkörébe tartozik a várban lévő egyházi műemléképületek: az Érseki Palota, a Gizella-kápolna, a Szent György-kápolna és a Piarista templom látogathatóságának és kiállításainak megszervezése, az Érseki Palota állandó enteriőr kiállításának gondozása, a műtárgyvédelem szakmai ellátása.
Veszprem_Boldog_Gizella_Foegyházmegyei_Gyujtemeny_1.webp Veszprem_Boldog_Gizella_Foegyházmegyei_Gyujtemeny_2.webp Veszprem_Boldog_Gizella_Foegyházmegyei_Gyujtemeny_3.webp Veszprem_Boldog_Gizella_Foegyházmegyei_Gyujtemeny_4.webp