Vése látnivalói

Evangélikus templom

Cím Vése Szabadság tér 6. 46.413408 N, 17.290122 E
Kapcsolat Web: www.reformacio.mnl.gov.hu
A Véssey család már a reformáció kezdetén felvette az evangélikus vallást. Bizonyos, hogy ugyanakkor Vése lakossága is evangélikus lett, de 1634 - ben református volt. A Véssey család nem feledkezett meg hittestvérei vallásos életéről. A család lelkésze és tanítója egyben a gyülekezet lelki vezetője is volt. Ennek is tulajdonítható, hogy a vései lutheránusok szilárdan megmaradtak evangélikus hitükben. II. József 1781 - ben, nem sokkal trónra lépése után, kiadta türelmi rendeletét, amelynek a kibocsátását követően a gyülekezet is feléledt, és megindította a templom épí­tésének munkálatait. A gyülekezet már 1787 - ben befejezte a téglatemp­lom építését, sőt fából paplakot és iskolaházat is épített.

A jelenlegi templom a régi helyén - annak északi alapját megtartva épült 1873 - ban. Építését a Véssey, a Berzsenyi, a Thulmon és a Bárány család nagyobb adományokkal segítette.

1997 őszén zajlott a templom belső és külső tatarozása, illetve a lelkészlakás felújítása. 2000 - ben a tornyot is felújították, egyidejűleg a templom új csatornát és villámhárítót, valamint impozáns éjszakai megvilágítást kapott. Rá egy évre teljes falátvágás történt, szigeteléssel együtt. 2002 - ben járólapozást végeztek, ami még az oltár mögötti részre is kiterjedt. 2003 - ban bevezették a gázt a gyülekezeti házba, 2009 - ben pedig tetőcsere történt.

A templom jelenleg helyi védelem alatt áll.
Evangélikus templom, Vése