Vértessomló látnivalói

Somló-hegyi kilátó

Cím Vértessomló Nagy-Somló hegy 47.517390 N, 18.371694 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Vértessomló közelében, a 315 méteres Nagy-Somló hegyen magasodik a Somló-hegyi kilátó, melynek legfölső szintjéről élvezhetjük a vértesi és gerecsei tájra néző körpanorámát.

Szétnézve a Kisalföld peremvidékéig láthatunk el Vértes és a Gerecse hegység csúcsain keresztül. Keleten Tatabánya hegyei látszanak, a Turul emlékművel és a Szelim-barlanggal. A látkép nagy részét a Vértes pereme tölti ki, de a gesztesi várat is kiszúrhatjuk. Nyugaton Oroszlány, és a majki kolostor tornya bukkan elő a fák közül, illetve a bányászmúzeum is látható. Észak felé a Kisalföld Dunát követő síkja terül el, rendkívül tiszta időben még a Pozsonyig húzódó Kis-Kárpátokat is láthatjuk. A kilátó eredetileg katonai megfigyelőpontként működött a szovjet megszállás évtizedeiben.

A 15 méter magas, hatszögalaprajzú, kőből épült, négyszintes kilátót a Vértesi Erdő Zrt. 2015-ben újította fel. Mellette fedett pihenőhely és tűzrakó található.

A kilátót Vértessomlóról közelíthetjük meg a legegyszerűbben, a piros háromszög jelzést követve.
Somló-hegyi kilátó, Vértessomló Somló-hegyi kilátó, Vértessomló Somló-hegyi kilátó, Vértessomló Somló-hegyi kilátó, Vértessomló