Veresegyház látnivalói

Veresegyházi Tavak Tanösvény

Cím Veresegyház Szabadság u. 47.649819 N, 19.280740 E
A Malom-tó strandjától induló, 3670 m hosszú tanösvény útvonala négy tó (Malom-, Kocka-, Ivacsi- és Pamut-tavak) körül vezet, melyek közül a több, mint félezer éves Malom-tó 1985 óta természetvédelmi terület.

A 11 állomást számozott akácfacölöpök jelzik, melyekről a színes állat- és növény fotókkal, korabeli térképekkel illusztrált tanösvény füzet ad részletesebb leírást (védett természeti értékek, veszélyeztető tényezők, tájtörténeti, kultúrtörténeti információk). Tavasz végén a Pamut-tó partján dekoratív virágú talajlakó orchideák virágoznak, de kis szerencsével sütkérező mocsári teknősöket is láthatunk. A tó felett, félúton pihenőhely található fapadokkal, faasztallal, a 9. állomáson pedig az ingoványos nádasba pallóút is vezet.

A füzet végén található egy keresztrejtvény és egy értékelő lap is, melyeket kitöltés után, a kiindulási helyre visszatérve, a tájékoztató tábla melletti postaládába kell bedobni. A helyes megfejtők között különböző ajándékokat sorsolunk ki (pl. saját természetvédelmi kiadványainkat).

A térképpel ellátott tanösvény füzettel önállóan is körbe lehet járni a tavakat, azonban érdemes vezetést kérni, mert ennek során olyan érdekességeket is bemutatunk az érdeklődőknek, melyeket egyébként nem tapasztalnának meg.

Három tapasztalt túravezetővel várjuk a tanösvényre bejelentkező csoportokat a hét bármely napján, április elejétől október végéig. A tanösvényen rendszeresen vezetünk csoportokat az óvodás korosztálytól a nyugdíjasig, a hátrányos helyzetűektől a sérült gyermekekig.

Kétféle kirándulási útvonal közül lehet választani:
1. Kis kör (a Malom- és a Kocka-tó körül, 1-3, 7-11. állomások, 1070 méter): időigény kb. 2 - 2,5 óra
2. Teljes kör (az összes tó körül, 11 állomás, 3670 méter): időigény kb. 4 - 4,5 óra

A tanösvény füzet fontosabb árusítóhelyei Veresegyházon:
• Tavi Panzió (Találkozók útja 1.)
• Vargabetű Könyvesbolt (a Fő téren, a Harangkútnál)
A füzet megvásárolható még a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Zöld Pont Irodájában.

A tanösvény kezdőpontjának (1. állomás, a Malom-tó strandjánál) megközelítése:
• A vonat a Nyugati Pályaudvarról indul óránként, csúcsidőben félóránként (visszafelé ugyanilyen sűrűségű a járat). Veresegyház állomáson kell leszállni, menetidő 50 perc. Itt hátat kell fordítani az állomásnak és egyenesen kell elindulni a Szabadság utcán, mely a Malom-tó strandjánál végződik (ez nem azonos termálfürdővel, mely szintén a Malom-tó közelében van!). Az állomástól kb. 10 perc az út
• Volánbusz járatok: a Gödöllő felől érkező buszok egy része megáll a vasútállomáson, a Fót felől érkező buszról a Mogyoródi úti megállónál kell leszállni. Innen kb. 10 perc az út a Malom-tóig, illetve a tanösvényig
• Az M3-as autópályáról Gödöllőnél kell lehajtani, majd Szada, Veresegyház az útvonal
• Országúton Fóton, majd Csomádon át juthatnak el Veresegyházra
Veresegyházi Tavak Tanösvény, Veresegyház Veresegyházi Tavak Tanösvény, Veresegyház Veresegyházi Tavak Tanösvény, Veresegyház Veresegyházi Tavak Tanösvény, Veresegyház