Velem látnivalói

Régészeti témapark

Cím Velem Petőfi Sándor u. 47.348275 N, 16.486358 E
Kapcsolat Web: www.volksgruppenv1.orf.at
Az alpannonia határon átnyúló túraútvonal részeként régészeti témaparkot létesítettek Velemben. A parkban bemutatják a Szent Vid-i ásatások eredményeit, egy bronzkori boronafalú házat és egy vaskori, földbe mélyített műhelyt.
Határon átnyúló túraútvonal

Az alpannonia@ elnevezésű túraútvonal egy határon átnyúló projekt eredménye, mely a stájerországi Fischbachtól egészen Magyarországig, pontosabban Kőszegig nyúlik. A túra számos látványosságot kínál a vándorlóknak, így például a régészeti témaparkot Velemben, ahol elsősorban bronzkori leletek láthatóak.
Bronzkori viseletek, ékszerek, fegyverek

A park kialakítását a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal kezdeményezte az alpannonia@ projekt keretén belül. A Velemi régészeti parkot a Platánplán Mérnöki Iroda Kft. építette, és az AJA-GUR Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület készítette el a berendezéshez a műtárgy másolatokat. A témaparkban láthatóak többek között korabeli viseletek, ékszerek, fegyverek és kerámiatárgyak.

A régészeti kiállítás célja, hogy megismertesse a látogatókkal Velem gazdag múltját. A turistáknak információs pontok, táblák segítenek eligazodni az Alpannonia út sárga jelzése mellett.
Régészeti témapark, Velem