Vecsés látnivalói

Bálint Ágnes Emlékház

Cím Vecsés Barcsai u. 1. 47.400378 N, 19.252891 E
Kapcsolat Telefon: 29/350-676 Web: www.balintagnesemlekhaz.hu
A mesebeli hangulatot idéző régi ház földszinti szobái Bálint Ágnes életét mutatják be, eredeti bútoraival, képeivel, jellegzetes tárgyaival, a gyermekként írt első meséktől a több évtizedes televíziós szerkesztő-dramaturg munkájáig. Itt van például elválaszthatatlan írógépe, amit az első kiadott meseregénye honoráriumából vett, valamint írásai, rajzai és könyvei hosszú pályafutása különböző időszakaiból.

Kis kultúrtörténeti utazásra is hívjuk a látogatókat: a konyha régi bútorai és használati tárgyai között a gyerekek rácsodálkozhatnak arra, hogy déd- és nagyszüleik gyermekkorához képest ma már milyen kényelmes életünk van.

Az emeleti játékszobában az egyik lánya által gyűjtött régi játékokból nyílt kiállítás.

Néhány nagyobb régi játékot, régi szerszámot, egyéb érdekességet Kamrakiállításunk keretében egy különálló kis kamrában tudunk bemutatni.

A gyerekeket azonban nem csak kiállításokkal várja az emlékház. Jó időben a kis örökmozgókat a kertbe hívják a játékok: kézzel hajtható kis fa körhinta, gumiasztal, mini Futrinka utca tökházzal és köcsögházzal, ügyességi játékok.

A gyerekek számára van a kertben egy mini kerti vasút. Bálint Ágnes egyik meseregénye nyomán „Tündér a vonaton” vasútnak neveztük. Ez megfelelő számú jelentkező esetén is csak akkor tud indulni, ha nem áll esőre az idő, és főleg ha a „masinisztája” éppen kéznél van, mert a munkája nem köti máshová. Fesztiválok idején jár a pici vonat, de szülinapok, rendezvények idején a funkció nem automatikus - pontos egyeztetést igényel.

(A kertben szeretnénk Bálint Ágnes meséi alapján még további játékokat létrehozni - lehetőségeinkhez mérten időről időre gazdagodunk és szépülünk.)

Megközelítés
Autóval
Vecsés a régi 4-es úton Budapest felől a volt Ferihegyi repülőtér, a másik irányból Üllő után következik. Vecsésen a Gyál táblánál kell elfordulni – 1,4 km után sorompón átkelni a Dózsa György útra. Onnan balra a 3. keresztutca a Major u. – jobbra a Bercsényi utca – ismét jobbra a Barcsai utca.
Egyéb irányokból az M0 autópályáról a 37-es kilométernél Gyál/Vecsés irányába elfordulni.
Gyál felől érkezve a CBA utáni körfogalomból az első kijárat a Budai Nagy Antal út, arról balra az 1. keresztutca a Barcsai utca.

VOLÁN busszal
Budapest, Kőbánya Kispest metró végállomásról (KÖKI) Vecsés-Erzsébet tér (volt Martinovics tér) végállomásra.
Budapest (Pestszentlőrinc), Béke-térről Vecsés-Erzsébet tér (volt Martinovics tér) végállomásra (csak hétköznapokon).
Útvonal az Erzsébet térről az emlékházig: az iskola jobboldalán indul a Toldy Ferenc utca, ennek végén, kicsit balra nyílik a Barcsai utca.

Vonattal
Budapest felől Monor irányában; leszállás Vecsés vasútállomáson (nem Vecsés-Kertekalja megállónál!)
A sorompótól indul a Dózsa György út – balra a 3. keresztutca a Major u. – jobbra a Bercsényi utca – ismét jobbra a Barcsai utca.
Monor felől vigyázat: először következik Vecsés-Kertekalja állomás, ahonnan nagyon messze van az emlékház!
Bálint Ágnes Emlékház, Vecsés Bálint Ágnes Emlékház, Vecsés Bálint Ágnes Emlékház, Vecsés