Vasvár látnivalói

Vasvári Múzeum - Domonkos Rendház

Cím Vasvár Kossuth u. 1. 47.049012 N, 16.799413 E
A Magyarország legrégebbi domonkos kolostorában működő múzeum a Vas Vármegye középkori történetét és domonkos rend magyarországi múltját bemutató kiállításokkal várja a látogatókat.
A kutatók rendelkezésére áll a domonkos rendtörténeti szakkönyvtár.

A Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény a 2001-ben, a Magyar Millennium ünnepségeihez kapcsolódóan Vasváron megrendezett rendtörténeti kiállítás révén jött létre.

A Magyarország legrégebbi, ma is álló domonkos kolostorában működő Vasvári Múzeum a kiállítás megrendezése mellett elvállalta a rendtörténeti emlékek gyűjtésének és feldolgozásának szakmai irányítását, melynek kereteit a Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága együttműködési szerződésben rögzítette.

A Gyűjtemény célul tűzte ki a domonkos rend szétszóródott és kallódó történeti emlékeinek összegyűjtését, folyamatos bemutatását, a feldolgozás szakmai és technikai hátterének megteremtését, mindezt összekapcsolva a kiemelkedő műemléki értékű vasvári kolostor felújításával.

A kezdeményezés rövid időn belül látványos eredményeket hozott, a kolostorépület felújított emeleti szintjén a kiállítás mellett ma már egy műemlékkönyvtár és egy rekonstruált szerzetesi cella is várja a látogatókat, a kutatóknak pedig a műemlékkönyvtár anyaga mellett egy rendtörténeti szakkönyvtár, egy kisebb levéltár, egy folyamatosan bővülő adattár és immár ez az internetes honlap is rendelkezésére áll.
Vasvári Múzeum - Domonkos Rendház, Vasvár Vasvári Múzeum - Domonkos Rendház, Vasvár Vasvári Múzeum - Domonkos Rendház, Vasvár