Várpalota látnivalói

Maderspach Viktor kilátó

Cím Várpalota Tési-fennsík 47.224164 N, 18.156326 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A várpalotai lőtér területén a használatbavétel óta eltelt mintegy 100 év során számos olyan objektum épült, amely az avulás vagy funkcióvesztés miatt a lőteret használó alakulat számára mára használhatatlanná vagy szükségtelenné vált. A HM döntése értelmében ezeket az objektumokat felszámolják, bontásukra és környezetbe illesztésükre pályázatot írtak ki.

Az egyik ilyen korábban felszámolásra ítélt objektumot, amely hajdan megfigyelő toronyként funkcionált, a várpalotai lőtér – Várpalota-Tés közötti műút keleti oldalán elhelyezkedő – területén a VERGA Zrt. felújította. A felújítás célja a mutatós és tájképi hatásával domináló, a területre jellemző, hagyományos katonai építményt, eredeti jellegének megtartásával a további állagromlástól megmenteni és azt – közjóléti funkcióval felruházva – átadni a természetjárás szerelmeseinek.

A kilátó a Tési-fennsíkon, 246 m tengerszintfeletti magasságban helyezkedik el, magassága 10,60 m. A kilátó névadója erdélyi német származású magyar mérnök, kiváló vadász, vadászati szakíró, nagy nemzeti hőseink egyike, Maderspach Viktor. Kemény, határozott jellem, hazája iránt mindhalálig elkötelezett volt. Az I. világháború kitörésekor az elsők között jelentkezett harctéri szolgálatra. Nevezték Őt a „Havasok Hősé”-nek, „Acél ember”-nek, „Vadmagyar”-nak.

Maderspach Viktor példázata a legszebb magyar tanulságok egyike: a magyarrá válás, a befogadó haza iránti megindító, az életet is odaadni tudó áldozatkészség nem származás, nem vér és faj kérdése, hanem erkölcs, lélek és világkép gyümölcse. Történelmünk nagy alakját tisztelhetjük ebben a német nevű, kiváló magyar emberben”. Szabadságharcosaink között a legnagyobb vadász, vadászaink között a legnagyobb szabadságharcos.

Az autóval vagy kerékpárral is jól megközelíthető Maderspach Viktor-kilátó páratlan élményt nyújt a látogatónak. Csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Bakony hegyvonulataira, Várpalotára, Székesfehérvárra, valamint a Sárrétre.

A videót készítette: https://www.facebook.com/Napkepei
Maderspach Viktor kilátó, Várpalota Maderspach Viktor kilátó, Várpalota Maderspach Viktor kilátó, Várpalota Maderspach Viktor kilátó, Várpalota