Várbalog látnivalói

Albertkázmérpusztai templom

Cím Várbalog Albertkázmérpuszta 47.863576 N, 17.022212 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
1895-től a magyaróvári nagybirtok tulajdonosa, Frigyes főherceg vette át a birtokot. Az ő vezetése alatt épült fel Albertkázmérpuszta egyik leglátványosabb ékköve is.

1897-ben ugyanis az addigi nyolc lány után a hercegi családnak kilencedik utódként fia született. A szülők abbéli örömükből, hogy férfiágon is tovább örökíthető a birtok, rögtön emléket is állíttattak a kis Albrechntnek, a bécsi Fogadalmi templom mintájára épített Szt. István kegytemplom felépítésével.

Az ide látogatónak furcsa meglepetés a puszta közepén álló neogótikus stílusban épült templom, amit 1897 októberében szentelték fel. Átadó ünnepségén a népes főhercegi családon kívül a győri püspök mellett a környékbeli települések egyházi képviselői, valamint a megye előjáróságai is megjelentek.

A család nem sajnálta a pénzt, hogy emlékezetes, és rendhagyó ünneppel kápráztassa el az itt élőket. Ezt bizonyítja, hogy a zenét a pozsonyi gyalogezred fúvószenekara biztosította, valamint hogy a szentelő ünnepség keretén belül adták át az új féltoronyi óvodát is, melyet szintén a herceg építtetett.

Albertkázmérpuszta közvetlenül a határ mellett fekvő település, közigazgatásilag Várbaloghoz tartozik. Albert Kázmér szász herceg alapította a XIX. század harmincas éveiben. A neogótikus, s kicsit a budai Mátyás-templomra is hasonlító templomot az 1990-es években újították fel.
Albertkázmérpusztai templom, Várbalog