Váralja látnivalói

Népművészeti Ház

Cím Váralja Kossuth u. 140. 46.264111 N, 18.421901 E
Kapcsolat Telefon: 74/459-061 Web: www.varalja.hu
Több mint 100 éve épült vízimalom épület. Eredeti tulajdonosait kitelepítették 1966-ban.

Ezután az épület községi tulajdonba került. Az élelmiszerboltot tovább üzemeltették, az épület többi részét raktárnak, magtárnak használták, valamint pedagóguslakások lettek kialakítva. Többek között itt lakott Moldován Vilma tanítónő is.

A tanítónő Erdélyből menekült a II. világháború idején. Négy nyelven beszélt, és nagy műveltségű személy volt. Váralja néprajzát fáradhatatlanul gyűjtötte, munkája a Magyar Néprajzi Múzeumban található meg.

1995-ben a község önkormányzata e falak közé helyezte el Váralja néprajzi gyűjteményét, amely azóta folyamatosan gyarapszik lakossági adományok és vásárlások következtében.

Jelenleg 4 kiállítóhelységből áll. A német kisebbségi kiállítás, a hagyományőrző néptánc csoport és a 200 évig működő szénbányászat emlékei találhatók meg, és két szobában pedig a hagyományos váraljai magyar élet emlékei találhatók.

A kiállított tárgyak száma kb. 1000, ennek legnagyobb része archív fotóanyag, melyek legnagyobb részét Balogh Rudolf fotóművész fényképezte az 1920-as, 30-as években.

Előzetes bejelentkezés után látogatható.
Népművészeti Ház, Váralja