Váralja látnivalói

Bányamúzeum

Cím Váralja Cigánykunyhók utca 46.257248 N, 18.421561 E
Kapcsolat Telefon: 74/458-609 Web: www.varalja.hu
Nyugdíjas bányászok ötleteként született meg a gondolat, hogy az életüknek, a bányászkodásnak emlékeit valamilyen módon, ereklyeként őrizhessék meg az utókor számára. Megőrizzék azokat az eszközöket, szerszámokat, munkagépeket, berendezéseket, amelyek a napi munkában nélkülözhetetlenek voltak számukra. Megfelelő helynek bizonyult a régi lejt-akna feltárt bejárata. Sok szakhatósági vélemény, engedélyeztetés után zöld utat kapott a terv megvalósítása. Elkészültek a valósághű ácsolatok, a környező felszámolásra ítélt üzemekből megkezdődött a kiállítható tárgyak, eszközök, berendezések összegyűjtése.

Az országban egyedülálló, hogy egy valamikor működő, földalatti bányarészben valósult meg egy ilyen bemutató. Sok valamikori bányász örömteli közös munkájával, összefogásával és Amrein István akkori polgármester támogatásával jött létre az eredmény, mindaz, ami a múzeumban látható.

Az együtt, munkával töltött idő alatt született meg a gondolat, hogy ezen a helyen állítsanak emléket mindazoknak, akik itt helyben, illetve a környező bányák valamelyikében életüket vesztették. Amrein István polgármesternek nagy érdeme van abban, hogy az emlékmű az ő tervei és irányítása alapján készült el.

A múzeum megnyitására és az emlékmű felavatására együtt került sor 1997 szeptemberében, ünnepélyes körülmények között. A múzeum működtetője a „Jószerencsét” Bányász Egyesület. A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Az érdeklődőket nyugdíjas bányászok fogadják.
Bányamúzeum, Váralja