Vámosújfalu látnivalói

Református templom

Cím Vámosújfalu Csécsi Nagy Pál út 9. 48.256676 N, 21.455714 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Az 1550-es évekre elér a reformáció tanítása Tokaj-Hegyaljára, így Vámosújfaluba is. Előbb a lutheri, majd a kálvini irány honosodik meg. Vámosújfalu örömmel fogadja a reformáció tanítását. A gyülekezet első lelkipásztora Liszkai Jónás 1597-1601-ig pásztorolja a híveket . A gyülekezet egyik neves lelkipásztora Dr. Sándor Endre 1975-től 2015-ig végezte itteni szolgálatát hitvesével, így volt idő, amikor a tolcsvai, erdőhorváti gyülekezetek is innen kapták a lelkipásztori szolgálatot. Az őt követő lelkipásztorok: Mezei Ablonczy Péter és Hitvese voltak. Jelenleg Juhászné Keresztényi Klára látja el a lelkipásztori szolgálatokat Vámosújfaluban és Sárazsadányban. Ő a gyülekezet 37. lelkipásztora.

A gyülekezet kezdettől fogva iskolát is fenntartott. 1598-ból megvan a rektori díjlevele a „schola mester”-nek. Az iskola református iskolaként működött, ami 1904-ben lett állami népiskola, s ebben az időben épül újjá a jelenlegi épület első része.

Az egyházközség temploma 1912-ben épült fel újra, mert az előző templomot a hegyaljai földrengés korábban tönkre tette. Isten kegyelméből megtarthattuk a 100 éves évfordulót, 2012-ben. Az elmúlt években több felújítás is zajlott a templomon, így már hőszigetelt ablakok tartják benn a téli időszakban a kétféle fűtéssel biztosított meleget.
Református templom, Vámosújfalu