Vámosgyörk látnivalói

Visontai Kovách-kastély

Cím Vámosgyörk István király u. 1. 47.692413 N, 19.911969 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A Vámosgyörki Idősek Otthona a községben lévő Visontai Kovách család nyári rezidenciájában-kastélyában 1948-ban a gyöngyösi Járási Tanács kezdeményezésére 20 fő befogadásával kezdte meg működését. Kezdetben Szeretet Otthon, majd Betegek Otthona néven működött.

1975-ben az épület egy része életveszélyessé vált, lebontásra kerül. A kastély épületét rendszeresen szépítették, javították. 1986-ban fejlesztést végzett a Fenntartó, a Kastély épület mellé 2 db 50 fős pavilon épült meg. A régi és az új épületeket folyosórendszerrel kötötték össze.1988-ban került sor a kastélyépület állag megóvó rekonstrukciójára, födémcseréjére.

1992-ben megépülésre került egy új épület („D”), ahol a földszinten új, modern konyha és kiszolgáló helységek kerültek kialakításra, az emeleten pedig 15 darab kétagyas szoba készült el.

2002-ben a Pavilonok átadása után a Kastély épület is átalakításra került, és a zsúfolt szobák helyett 2, 3 és 4 ágyas szobák lettek kialakítva, illetve megtörtént az épület akadálymentesítése is. A telephely évtizedeken át tartó fejlesztések és átépítések kapcsán nyerte el mai arculatát.
Visontai Kovách-kastély, Vámosgyörk