Vámosatya látnivalói

Bockerek tanösvény

Cím Vámosatya külterület 48.191030 N, 22.403535 E
Kapcsolat Web: www.vamosatya.hu
A Beregi-síkság legnagyobb összefüggő erdősége, gyönyörű tisztásokkal, gazdag és változatos élővilággal. Délről érinti a település határát a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzethez tartozó Bockereki-erdő, melyben védett növények is találhatók. A mintegy 600 hektáros védett terület többek között a fekete gólyák kedvelt fészkelőhelye. A Bockereki-erdő természeti és botanikai értékének megőrzése a célunk, mert ez biztosítja a táj szépségét.

A Beregbe érkező látogatókat szeretnénk gyönyörködtetni a táj szépségében, melyhez sok segítséget adhat a „Természetvédelmi napok” elnevezésű, már többször megszervezett rendezvény. Az értékes növény- és vadállományt nem csak az itt lakók, a tájvédelmi körzet védi, hanem az 1996-ban megalakult „Bockerek” Vadásztársaság is. Területükön gondos vadgazdálkodással elérték, hogy a vadállomány létszáma és a fajok száma nem csökkent, természetes fejlődésük biztosított.

A vadászterületen előforduló védett állatok közül a vadmacskát, borzot, vidrát, nyestet lehet megemlíteni. A területhez mérten kiváló egyedekkel büszkélkedik a társaság dám- és gímszarvasból, valamint vaddisznóból.
Természetvédelmi tanösvényen sétálva ismerkedhet meg a látogató a természet szépségével.

Bockerek tanösvény útvonala
A Szatmár-Beregi Naturpark gondozásában kialakításra került a Bockerek Tanösvény, melynek kiindulópontja Vámosatya végállomása Tákos. A 8 km hosszú útvonalon 25 információs pont vagy tábla biztosítja az eligazodást a természetvédelmi területen. A szervezők külön kiadványban ismertetik a látogatóval az útvonalat a látnivalókat és a magatartási szabályokat. A község vonzáskörzetében található a Bereg tüdeje, a Bockereki-erdő, amely a szerencsés történeti körülményeknek, kedvező fekvésének, elzártságágának köszönhetően, viszonylag a természethez közel álló formában, eredeti állapotban maradt fenn a mai napig. Az erdőből tanösvény vezet a Büdy várhoz.
Bockerek tanösvény, Vámosatya