Vajszló látnivalói

Kodolányi Emlékmúzeum

Cím Vajszló Kossuth L. u. 12. 45.858595 N, 17.985001 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Web: www.dbhte.hu
Kodolányi János (1899-1969) író szellemi szülőföldjének tartotta az Ormánságot, ő emelte a szépirodalomba e vidék sajátos etnikai világát, társadalmi problémáit, embereit. Néhány jelentősebb alkotása, amelyekben felbukkan az Ormánság ihlete - a tatárjárás korában játszódó történelmi regénytrilógiája: Julianus barát, A vas fiai, Boldog Margit, Baranyai utazás, Süllyedő világ, Vízválasztó.

Kodolányi János tízéves korában került Vajszlóra, és az ormánsági faluban töltött évek tapasztalatai írásainak kiapadhatatlan forrásává váltak. Apja Vajszlón erdőfőtanácsos volt, s családjával a mai emlékmúzeum épületében lakott.

A Kodolányi János Múzeumot 1979-ben nyitották meg Vajszló központjában, a régi erdőgondnoki épületben, hiszen ez volt hajdan Kodolányi János apjának, Kodolányi Gyulának az irodája. A múzeum négy helyiségből áll. Az első szobában egy XX. század elejei erdészeti hivatal látható. Két teremben kaptak helyet az írómunkásságát, és abban az Ormánság megjelenését bemutató fotók, plakátok,személyes tárgyak. A negyedik teremben pedig a helyiek által összegyűjtött, a XIX. század végét reprezentáló paraszti használati tárgyak idézik a Kodolányi műveiben is megjelenő világot.
Kirandulastervezo-Vajszlo-Kodolanyi-Emlekmuzeum-1.jpg Kirandulastervezo-Vajszlo-Kodolanyi-Emlekmuzeum-2.jpg Kirandulastervezo-Vajszlo-Kodolanyi-Emlekmuzeum-3.jpg