Vaja látnivalói

Tájház

Cím Vaja Damjanich u.102. 47.999583 N, 22.169810 E
Kapcsolat Telefon: 30/362-0348
1975-benfogalmazódott meg az a terv, amely szerint két műemlék jellegű ház megvételével, a házak felújításával Vaján tájházat létesítenek, a házakban néprajzi kiállítást rendeznek.

Ez az elképzelés azonban csak részben valósult meg, mert a kiválasztott régi épületek egyikét időközben lebontották. A másikat a múzeum vásárolta meg 1980-ban, még abban az esztendőben a Sóstói Múzeumfalu munkásai elvégezték a helyreállítást.

A Tájház Vaja főutcáján található, amelyet 1980-ban nyitottak meg. A XIX. század derekáról való náddal fedett, szoba-konyhás kis parasztház, a népi építészet utolsó helyi emléke. A háromhelyiséges földpadlós épület utca felőli része volt az első szoba, a nagyház közepén a két részre osztott pitvar, hátul pedig az alsó ház helyezkedett el.

A Tájház épületében felfedezhetők a korabeli berendezési, felszerelési tárgyak; ígya falitükör, a rózsás tányérok, a csikóspór, a búbos kemence, a tornyos szekrény, az etuzseres kredenc, a komaszilke, a karosláda, a szövőszék, a komód, és a stelázsi is.
Tájház, Vaja