Vác látnivalói

Vasba öntött történelem - Öntöttvas gyűjtemények

Cím Vác Köztársaság út 19. 47.779652 N, 19.126354 E
Kapcsolat Telefon: 30/555-7620 Web: www.muzeumvac.hu Email küldése
A Pannónia Ház kiállítása az európai öntöttvas művesség remekeit tárja a látogatók elé, két jelentős öntöttvas gyűjtemény bemutatásával.

Berczelly Attila több, mint 400 tárgyat tartalmazó gyűjteményét 2007-ben vásárolta meg Vác városa a magángyűjtőtől. Az anyag, mely korábban Berczelly váci otthonában, majd Zebegényben és Kehidakustányban is látható volt, német, cseh, osztrák, orosz és magyar öntödék műremekeit tartalmazza, többségük az 1850-1950 közötti időszakban készült.

A tárgyak között kisplasztikák, dísztálak és különböző díszített használati tárgyak (tükör- és képtartók, tintatartók, hamutálak stb.), lakásfelszerelési tárgyak (falikarok, törölközőtartók, virágállványok, kályhák, kályhalapok, stb.), továbbá sírlapok, sírkeresztek és korpuszok fordulnak elő. A gyűjtemény tehát – az építészeti öntvények kivételével – a nem ipari öntöttvas kisöntvények szinte teljes termékskáláját reprezentálja.

Szintén itt kerül bemutatásra a gyenesdiási „kályhadoktor,” Vaszkó Ernő korábbi magángyűjteménye is, mely 2015 óta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumhoz tartozó Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményt gyarapítja. A főként nagyméretű, díszes öntöttvas kályhákat bemutató kiállítás anyaga túlnyomó részt a történelmi Magyarország területén működő öntödék terméke, melyekkel még teljesebb képet alkothatunk a 19. századi öntöttvas művességről.
Vasba öntött történelem - Öntöttvas gyűjtemények, Vác Vasba öntött történelem - Öntöttvas gyűjtemények, Vác Vasba öntött történelem - Öntöttvas gyűjtemények, Vác Vasba öntött történelem - Öntöttvas gyűjtemények, Vác