Vác látnivalói

Pannónia Ház udvara

Cím Vác Vác, Köztársaság út 19. 47.779652 N, 19.126354 E
Kapcsolat Telefon: 30/555-7620 Web: www.muzeumvac.hu Email küldése
A Pannónia Ház egykor vendégfogadóként, uradalmi kocsmaként működött, a reformkorban a fogadó udvarán, a kocsiszínben vándor színtársulatok léptek fel. Járt az épületben Petőfi Sándor és barátja, a tintásüvegről híressé vált Megyeri Károly is. Az épület szép kialakítású udvara képző-, és iparművészeti alkotásoknak ad otthont.

A ház pincéjében található Gádor életmű-kiállítás az épület udvarának anyagával együtt ad teljes képet Gádor István keramikus művészetéről. Itt kerülnek bemutatásra a művész utolsó korszakának ipari porcelánból épített modernista térplasztikái, illetve néhány kisebb falicsempe műve is (míg további két nagyméretű alkotása – a „János vitéz” és a „Toldi” egy-egy jelenetét ábrázoló csempéi – a váci Városháza dísztermében látható).

Szintén az udvarban kapott helyett Nagy Sándor szobrászművész négy vörösmárvány szobra, illetve Vertel Andrea gödi keramikus „Tündérkert” című, vidám hangvételű szoborcsoportja és az „Életfa” címet viselő falikerámia alkotása is.

Az udvar hátsó falát Garay-Nagy Norbert váci festőművész és tanítványai által készített monumentális secco díszíti, mely több jelenetben mutatja be az épület – a korábbi Aranyszarvas Fogadó – elképzelt történetét.
Pannónia Ház udvara, Vác Pannónia Ház udvara, Vác Pannónia Ház udvara, Vác Pannónia Ház udvara, Vác