Vác látnivalói

Középkori vár

Cím Vác Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 19. 47.772146 N, 19.130475 E
Kapcsolat Web: www.turizmusvac.hu
A Géza király tér és a középkori vár területe, műemléki környezetként élvez védettséget. Ezen a téren állt az első székesegyház, melyet fogadalmához híven I. Géza király építtetett gótikus stílusban.

A templom áldozatul esett az 1241-es tatár pusztításnak, helyén IV. Béla király új templomot emelt, és erős várfallal vette körül. Mátyás király idejében Báthory Miklós püspök reneszánsz stílusban átépíttette, végül a török kor viszontagságait nem élte túl. Majd a XVIII. században ferencesek emelték a ma is rendkívül látványos templomot. A várbeli épületek és védművek régészeti feltárása napjainkban is folyik, a barbakán maradványai a középiskola udvarán, a rekonstruált ágyúterasz a templom mögött, a Duna-parti részen látható.

A terasz falán 2000 óta áll I. Géza király szobra, akit a Képes Krónika szerint az akkor itt álló székesegyházban temettek el 1077-ben. Az egykori városközpont helyén ma élő tér Géza király nevét viseli, csakúgy mint az ott álló iskola. Ennek kertjében találhatók még a vár bejáratát védő torony romjai.
Középkori vár, Vác Középkori vár, Vác Középkori vár, Vác Középkori vár, Vác