Vác látnivalói

Ártéri Erdő Tanösvény

Cím Vác Duna-part 47.766873 N, 19.134713 E
Kapcsolat Telefon: 27/512-030 Web: www.turizmusvac.hu
A cölöpökön nyugvó pallósor alkotta korláttal védett tanösvény kényelmes és izgalmas bepillantást enged egy másképp nehezen megközelíthető világba.
Személyesen találkozhatunk a jellegzetes vízparti társulásokkal és figyelhetjük meg azok átmeneteit. A liget puhafái, a bokorfüzesek fűzfajai, a nádas és az iszaptársulások növényfajai a rájuk jellemző állatvilágnak adnak otthont.

Az ártér vizében csigákkal, rákokkal, szitakötő- tegzes- és kérészlárvákkal, csíkbogarakkal és csíborokkal, molnárkákkal és viziskorpiókkal, közel húsz hal, tíz kétéltű és három hüllőfaj egyedeivel találkozhatunk.

A területen mindeddig 16 emlősfajt (a hermelintől a vizipockon keresztül a korai denevérig) írtak le. A madarászok pedig több, mint egy tucat olyan jellegzetes madárfajt figyelhetnek meg, mint a függőcinege, a guvat, a jégmadár, a fekete gólya (!), a kis vöcsök, vagy a zöld küllő.

Szerkesztőségi tapasztalat:
Ottjártunkkor (2020. június) a tanösvény elhanyagolt állapotban volt.
Eredetileg 1994-ben lészítették és azóta két alkalommal újították fel árvíz miatt. Az állapota azóta annyit romlott, hogy ebben az időpontban kizárólag saját felelőségre lehetett látogatni.
Vac_Arteri_tanosveny_1.webp Vac_Arteri_tanosveny_2.webp Vac_Arteri_tanosveny_3.webp Vac_Arteri_tanosveny_4.webp