Budapest látnivalói

Rókahegyi kőfejtő

Cím Budapest III. kerület, Rókahegyi út 47.591225 N, 19.034814 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Web: www.welovebudapest.com
A Róka-hegyi kőfejtő népszerűségének oka, hogy kocsival és a Szentendrei HÉV-vel is könnyen megközelíthető. A HÉV-től az Ürömi úton kell felsétálni pár percig, majd jobbra lefordulni a Rókahegyi útra, ahol további hasonlóan beszédes utcanevek jönnek szembe, Hegycsúcs, Bérctető és Hegymászó utca. Utóbbin felbaktatva érjük el a kőfejtőhöz vezető piros háromszög jelzésű ösvényt, majd rövidesen szembesülhetünk azzal is, hogy a jó sok lépcső miatt bizony jobban be kell vetni a combizmokat. Valahogy úgy, hogy mikor azt hisszük, vége a lépcsőzésnek, megpillantjuk a következőt lépcsősort.

Viszont már a bánya első szintjére felérve szembesülhetünk a nem mindennapi panorámával, valamint a városrészre jellemző kontraszttal, ami Csillaghegy falusias háztetői és Békásmegyer kockaszerű paneljei között rajzolódik ki. Feljebb haladva, 254 méterrel a tengerszint felett látszik a Duna, a Megyeri híd is, ellátni egészen Újpestig.

A Róka-hegy elvileg tájseb, mégis igazi kuriózum a magas sziklafalak, látványos szakadékok, tornyok között sétálgatni; mondhatni, olyan, mint a Grand Canyon, csak épp jóval kisebb és magyar kivitelben. Attraktivitását már csak az fokozná, ha maga a természet formálta volna ilyenné, de sajnos az egész mesterséges képződmény, Budapest legnagyobb mészkőbányája volt az 1930-40-es évekig.
Budapest_Roka_hegyi_kofejto_1.webp Budapest_Roka_hegyi_kofejto_2.webp Budapest_Roka_hegyi_kofejto_3.webp