Tura látnivalói

BOTANIQ Turai Kastély

Cím Tura Park 37. 47.604423 N, 19.601214 E
A Kastély
A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, hanem az a szerelmi történet is, melyet az épület minden szegletében érezni lehet. A kastélyt ugyanis báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek.

A Schossberger család
Schossberger Zsigmond édesapját, Schossberger Simon Vilmost már saját korában is a modern magyar kereskedelem egyik alapítójaként tartották számon – ő volt az első izraelita vallású, aki annak ellenére is nemesi címet kapott, hogy nem hagyta el felekezetét.
Zsigmondnak 1890-ben Ferenc József király adományozott bárói címet. Édesapja nyomdokait követve a Budapesti Kereskedelmi Akadémia bizottsági és számos ipari, pénzügyi vállalat igazgatósági tagjaként fontos szerepet töltött be hazánk gazdasági életében.

A Kastély születése
A báró 1869-ben az Esterházy-családtól vásárolta meg a pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépíttette az általa megálmodott kastélyt.
Zsigmond báró a nemzetközi pénzügyi élet csúcsán álló család, a Rothchildek Halton House kastélyából meríthetett inspirációt, a köznyelvben az épületet mégis sokáig az „Operaház kistestvéreként” emlegették. Ennek oka az lehet, hogy a belső díszítőfestéseket mindkét helyszínen Scholtz Róbert készítette, ráadásul egészen a közelmúltig Ybl Miklóst tartották a kastély tervezőjének.

A Vasárnapi Újság 1885-ben megjelent számából azonban egy cikk sok más mellett arra is fényt derített, hogy a kastély építésze valójában Ybl tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt.

A kastélyban a kor minden építészeti bravúrja felfedezhető volt. A korszerű központi fűtés mellett étellift és villanyáram is beépítésre került. Minden szintre helyeztek fürdőszobákat, melyekbe artézi kútból érkezett a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

Nemcsak az épület enteriőrjében, de azon kívül is elsődleges szempont volt a minőségi kivitelezés, hiszen a kastély látványos parkjában részben esővízzel működő öntözőrendszerrel gondoskodtak a növények vízellátásáról. A kornak megfelelően, a kertészek az európai stílust követő parkot alakították ki a kastélyépület közvetlen környezetében, távolabb pedig az oldottabb, tájképies jegyek kaptak hangsúlyt. Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak a növényvilág eredeti állapotát idéző rekonstrukción.

A Kastély sorsa
A család több mint fél évszázadon át használta a kastélyt, először nyárilakként, majd állandó otthonukként. Zsigmond fia, idősebb Viktor báró 1938-ban bekövetkezett halála után, két gyermeke örökölte az emblematikus épületet. Az örökösök közül Clarisse 1924-ben Angliába költözött férjével, az ifjabb Viktor báró pedig a II. világháború ideje alatt munkaszolgálat közben elhunyt.
A történelem viharos esztendői sajnos a magára maradt kastélyt sem kímélték: először a német, majd az orosz katonaság költözött ide. Az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került. Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt.
A 2000-es évekre a méltatlanul elfeledett kastély tetőszerkezete teljesen leromlott, a főhomlokzatot omlásveszély miatt elkerítették, a bejárat feletti címert pedig rácshálóval védték a leomlás ellen. Látványosabb felújítási munkák 2011-ben történtek, amikor megújult az óratorony, valamint a kastély egyik legimpozánsabb részének, a pálmaháznak a tetőszerkezete.
A hányatott sorsú kastély története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljeskörű felújítás vette kezdetét. A műemléki előírásnak megfelelő helyreállítás része volt a tetőszerkezet megerősítése és újjáépítése, a padlózatok és nyílászárók cseréje, a külső és belső falfelületek visszaállítása. A projekt során 12 restaurátor munkatárs dolgozott a kőelemek, gipszstukkók, falfestmények és fa épületelemek visszaállításán.

Látogatás
A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható. Előzetes online időpontfoglalás szükséges, melyet a honlapon a "kertlátogatás" menüpontra kattintva tehet meg. A látogatói jegy 2500 forint, mely a helyszínen váltható ki és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után szolgálunk fel.
Tura_Kastely_1.webp Tura_BOTANIQ_Turai_Kastely_2.webp Tura_BOTANIQ_Turai_Kastely_3.webp