Törtel látnivalói

Hőforrás

Cím Törtel Kákástó dűlő 47.100997 N, 19.933503 E
Kapcsolat Web: www.termalfurdok.com
A Ceglédtől közel 13 km távolságra fekvő Törtelen nagy a mozgolódás, hogy a település 60-as években felfedezett termálvizére épkézláb hasznosítási és magvalósítási programot dolgozzanak ki. A közel 60 éve felfedezett termálkút jelenleg gerilla jacuzziként üzemel.

Nem tántorítja el a törtelieket az, hogy autóval kb. negyedórányi távolságban található tőlük a népszerű ceglédi fürdő, abban a tervükben, hogy nekik is legyen saját kiépített strandjuk.

A településen a hatvanas években végeztek gázfúrásokat, de mint ahogy ez több településen is előfordult, gáz helyett hévizet találtak. A meglepetésként felszínre tört hévízzel közel 20 évig nem tudtak mit kezdeni, majd a kút a 80-as évek elején a Dózsa Mezőgazdasági Szövetkezet birtokába került, akik strandfürdőt építettek a területre. A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején működő strand üzemeltetése nem volt gazdaságos, ezért a Dózsa MgTsz a kút és a hozzá tartozó 9 ha-os földterületet átadta az önkormányzatnak üzemeltetésre. Később a termálkút magánkézbe került, de a közel 10 ha-os földterület az önkormányzat kezében maradt. 2000-ben a terület gazdája egy gazdasági társaság lett, amely sikertelen működése következtében felszámolásra került. Így az önkormányzat elveszítette az egykor kezében lévő 10 hektáros földterületet, a termálkút pedig magánkézbe került.

Az önkormányzatnak 2014-ben volt lehetősége visszavásárolni a termálkutat és 2016-ban a földterületet.
Az önkormányzat eltökélt szándéka, hogy hasznosítsa a település meleg vizét, az elképzelések szerint egy szabadidő komplexum kialakítását tervezik.

A szabadidő központ megvalósítására 2019 március végére összeállt egy 11 szervezetből álló konzorcium. A turisztikai célú fejlesztésre létrejött társaság a termál- vagy tófürdő és az ahhoz tartozó apartmanok kialakítására megtervezésére és magvalósításának kialakítására jött létre.

A tulajdonosi, üzemeltetési mizériák közepette, a helyiek nem hagyták magára a területet, időnként még külföldről is jönnek megmártózni a tóba. A 774 méter mélységből feltörő 44 fokos meleg víz egyelőre egy fémcsövön keresztül folyik egy tómederbe, és “gerilla jakuzziként” üzemel.
A fejlesztéshez mindenképp szükséges a víz minőségének ismételt bevizsgálása a kút mélyítése és a vízhozam növelése.
Hőforrás, Törtel