Tornyosnémeti látnivalói

Református templom

Cím Tornyosnémeti Árpád fejedelem út 19. 48.521080 N, 21.254005 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Tornyosnémeti XII. században román stílusban épített templomát a későbbi századokban gótikus stílusban átépítették. Tornyára vésve az 1497 -es évszámot látjuk. A XVI. században reformátussá lett gyülekezet használatába vette e templomot és sajátjának vallja a mai napig.

A templom a megpróbáltatások évszázadaiban többször is tönkrement. Gótikus mennyezete beszakadt, falai megsérültek, mégis mindezeket átvészelte. Tornya, mely minden bizonnyal a XII. század óta áll, a középkorban nevet adott a falunak.

Ez a nyugati homlokzat előtti 24 m magas zömök torony quadrát beosztású, melyen gótikus ablakok vannak. A hajó déli csúcsíves bejárata körteprofilos. A keletelt szentély támpilléres és a nyolcszög három oldalával zárul, rajta három, a hajó déli falán két mérműves ablakkal.

A templomot 1892 -ben jelentősen megújították. Feltehetőleg addigi kazettás mennyezetét akkor bontották le és Pozsonyba szállították (de senki nem tudja hová). Azóta csak a kazetta feletti deszkamennyezet van meg. A szentélyt a hajótól elválasztó diadalíven az 1477 -es évszámot láthatjuk. Ez és a tornyon levő évszám feltehetően a legutolsó gótikus átépítések idejéből való.

A 100 kg -os (44 cm) harang felirata: „A Tornyos Nemety reformata ec öntette 1742.”
Református templom, Tornyosnémeti