Tornaszentandrás látnivalói

Tájház

Cím Tornaszentandrás Hunyadi János út 20. 48.521327 N, 20.773819 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
2007 tavaszán két idős házaspár néhai Szladics Józsi bácsi, és felesége Erzsi néni ajánlotta fel az épületet az önkormányzatnak, mivel egészségügyi állapotukra való tekintettel idős otthonba vonultak. A kiköltözés még 2007 nyár elején megtörtént, és ezt követően már elkezdődött a tervezgetés, mi is legyen az ingatlan sorsa.

Közös volt az álláspont abban, hogy egy olyan ajándékot, melyért egy életen át keményen dolgoztak Józsi bácsiék, nem szabad eltékozolni, méltó emlékhellyé kell átalakítani, ahol bemutathatja a település hagyományait, régiségeit, emlékeit. Az elképzeléseket, a tervezések, majd tettek követték, majd 2008 tavaszán a Regionális Fejlesztési Tanácstól 4,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a település. A beruházás még 2009 októberében el is kezdődött.

Az épület 3 szobából áll, valamint az újonnan kialakított vizes blokkrészből. Az első tisztaszobában van berendezve az az emlékszoba, melyet az adományozó család bútoraiból, és használati tárgyaiból rendeztünk be, ugyan itt találjuk a vendégkönyvet is, amelyben szívesen látjuk a tájházat látogatók gondolatait.

A konyha falán találjuk azon képanyagot, melyet Kalász Elek Tornaszentandráson élő cisztercita rendi áldozópap és történelem latin szakos középiskolai tanár fotóiból állított össze Koleszár Krisztián, és melyből az Önkormányzat 2005-ben Béres Gábor, Kalász Elek Hajdan volt Tornaszentandrás címen jelentetett meg egy kiadványt.

Szintén e szobában a bejárati résszel szemben találjuk Erzsinéniék, valamint a településünk lakóitól összegyűjtött azon régi dokumentumokat, fényképeket, amelyek jellemzően bemutatják a régi kor történéseit.

A hátsó szoba jelenleg még üres, ez ad helyet a különböző vándorkiállításoknak, és egyéb rendezvényeknek.
Tájház, Tornaszentandrás Tájház, Tornaszentandrás Tájház, Tornaszentandrás