Tolcsva látnivalói

Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látógatóközpont

Cím Tolcsva Kossuth Lajos út 37. 48.285520 N, 21.447120 E
A tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély 2015 óta, mint látogatóközpont és kulturális rendezvényközpont várja a látogatókat. A kastély termeit audioguide-os vezetéssel lehet bejárni, érintőképernyős terminálok segítenek megismerni az épület és a Szirmay és Waldbott család történetét, hétköznapjait, és ünnepeit.

A kastély gyakran otthont ad kulturális és közösségi rendezvényeknek. Egyik főszervezője az évek óta megrendezett Tolcsvai Borfesztiválnak, mely a helyi borokat népszerűsíti és több ezer látogatót vonz.

Kiállítások
A kiállításokon kiderül, hogy a Szirmay család miért pont Tolcsván építette birtokát 1820 körül, mit csináltak szabadidejükben vagy milyen protokoll szerint éltek. Az épületnek hét egymást követő Szirmay, illetve két Waldbott birtokosa volt az elmúlt évszázadokban.

A tulajdonosok installációkon jelennek meg, a két családot pedig óriási családfák segítségével mutatják be. Az érdeklődők láthatják az egykori női szalon képét eredeti berendezéssel. A férfi szalont, a dísztermet, és a könyvtárat bútormásolatokkal korhűen rekonstruálták, így a látogatót magával ragadja a kastély hangulata.

A díszterem számított a kastély központi helyiségének. Ebben a helyiségben fogadták a rangosabb látogatókat, és rendeztek fontos eseményeket, mint például eljegyzéseket, koncerteket, vagy magas létszámú étkezéseket. A klasszicista stílusban létesített, és a Waldbott család ízlése szerint berendezett termet két fennmaradt archív fotó segítségével rendezték be.

Megközelítés
A Szirmay-Waldbott Kastély Tolcsva központjában helyezkedik el. A parkolási lehetőség az épület előtt ingyenes. A busszal érkezőknek érdemes a községházánál leszállni, ahonnan 3 perc alatt megközelíthető a kastély.
Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látógatóközpont, Tolcsva Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látógatóközpont, Tolcsva Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látógatóközpont, Tolcsva Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látógatóközpont, Tolcsva