Tököl látnivalói

Kisboldogasszony templom

Cím Tököl Hősök tere 1. 47.321207 N, 18.960447 E
Kapcsolat Telefon: 24/379-134
Tökölön műemléki védettséget élvez a Római katolikus templom, amely 14. sz.-i eredetű, gótikus templom. 1813-ban került átépítésre késő barokk stílusban. Berendezése: vörösmárvány főoltár, amelyet Mária Terézia adományozott (1770); a templom falán reneszánsz, Csehi Mihály csepel-szigeti ispán, tököli bíró 1519-ből származó vörösmárvány sírlapja helyezkedik el.

Keletelt, egyhajós, szegmentívvel záródó szentélyű épület, amelynek deli falához középtájon torony csatlakozik. Nyugati homlokzata egyszerű, a kőkeretes kapu felett erőteljes oromzat van. A déli oldalon két hajóablak, a hajó közepén a régi mintájára felépített gótikus, felső részén barokk kiépítésű, saroktámpilléres kőtorony található. Kőkeretes oldalbejárat a torony földszintjén.

A hajó és a szentély fala ferde síkkal kapcsolódik. A szentélyt északról és délről egy-egy ablak világítja meg. A sekrestye a szentély északi oldalához kapcsolódik. A hajó északi falán négy ablak. A templom a torony kivételével téglából épült a déli fal kővel vegyesen. A templom külső, belső felújítása megtörtént, környezete rendezett.
Tokol_Katolikus_templom.webp