Tök látnivalói

Árpád-kori templomrom

Cím Tök Rossztemplom dűlő 47.570868 N, 18.751886 E
Kapcsolat Web: www.magyarepitok.hu
A Rossztemplom dűlőben található templomrom Árpád-kori építészeti emlék. A község mai helyétől északkeletre, kb. 2 km távolságra épült kistemplom egykor plébániatemplom lehetett.

A román stílusú egyhajós, egyperiódusú templom nem sokáig lehetett használatban, a régészeti leletek szerint nem érte meg a török hódoltság korát. A téglalap alaprajzú hajóhoz félköríves szentély csatlakozik, felmenő falai azonban több helyen leomlottak.

Az egyhajós templom különlegessége a hajó két szemközti falába mélyedő két negyed köríves záródású fülke. A fülkékbe annak idején egy-egy mellékoltár nyúlt. Ezek lenyomata, illetve alapozása a feltárás folyamán előkerült.

A műemlék újjáépítése 2022-ben a Market Építő Zrt. társadalmi felelősségvállalásával valósult meg, a magyar építőipari cég által életre hívott ROM vándorprogram első állomásaként, amely a magyar építészeti örökség felfedezését, megóvását és népszerűsítését célozza meg.

A projektben a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával erősítették meg a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak két irányú megközelíthetőségét.

Az 50 millió forintos költséggel helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll, és várja látogatóit a hazai, illetve nemzetközi túra- és zarándokmozgalmak megújult célállomásaként
Árpád-kori templomrom, Tök Árpád-kori templomrom, Tök Árpád-kori templomrom, Tök