Tóalmás látnivalói

Andrássy-kastély

Cím Tóalmás Kókai u. 2. 47.511068 N, 19.653461 E
Az ország készült a honfoglalás ezer éves évfordulójának méltó megünneplésére, a millenniumra. I. Ferenc József felhívással fordult a magyar nemességhez, hogy az évfordulóra maradandó emlékműveket, épületeket építsenek. A felhívásra építtette Wahrmann Renáta a Bócz-kertben ma is épségben lévő, fényűző barokk stílusú kastélyt. A kastély Ybl Miklós tervei alapján 1894-95-ben készült el, kb. 50 szobával.

A csíkszentmihályi, krasznahorkai és pesti palotáik mellett az almási kastély nyaralásra és vadászatokra volt fönntartva. Gróf Andrássy Géza 1938-ban meghalt, ezután fia, gróf Andrássy Manó örökölte. A park továbbépítését már az új tulajdonosok végeztették. Önálló áramfejlesztő berendezéssel, artézi kutak fúrásával közművesítettek, további épületeket, fürdőmedencét létesítettek.
Nagy szakértelemmel foglalkoztatott kertész gondos munkáját dicséri a télikert, az üvegház (a kastély oldalán) és a kastély körüli park.

A park kialakításánál-továbbépítésénél ügyeltek arra, hogy a mesterségesen létesített halastó, a víz utánpótlást biztosító, majd kivezető patakok vadregényessé váljanak. Hozzá illő növényzet ültetése révén, különféle halakkal, rákok betelepítésével, valamint átjárók és hidak építésével.

Csendesnapok és konferenciák
Kastélyszobák és tágas hálótermek nyújtanak szállást kis- és nagy létszámú csoportok számára. Előadótermünk 300 fő befogadására alkalmas, emellett kisebb termek is rendelkezésre állnak. A területen található egy fürdőtó és több tűzrakóhely, emellett ping-pong asztalok, foci-, kosár- és röplabda pályák, valamint izgalmas kötélpályák nyújtanak változatos sportolási lehetőségeket. Munkatársaink változatos programokkal teszik emlékezetessé a nálunk töltött időt.

Családi vakációk
Családbarát létesítményeink, arborétumként is nyilvántartott gyönyörű parkunk, kiváló konyhánk és programjaink kellemes kikapcsolódást és pihenést biztosítanak Ön és családja számára. Üdítően hat a tó melletti pihenés, a sportolással töltött idő, a közeli Gödöllőre vagy Budapestre tett kirándulásokkal kiegészítve.

Különleges ajánlatunk
Lelkipásztor családok (jelenleg is szolgálatban állók) számára ingyenes “bemutatkozó napokat” kínálunk kétnapos tartózkodással, egy éjszaka szállással és teljes ellátással. Ha élni kíván ezzel a korlátozott lehetőséggel, jelentkezzen minél hamarabb, hogy megszervezhessük itt tartózkodásukat, melynek során megismerkedhetnek területünkkel és szolgáltatásainkkal.
Andrássy-kastély, Tóalmás Andrássy-kastély, Tóalmás Andrássy-kastély, Tóalmás