Tivadar látnivalói

Tisza bemutatóház

Cím Tivadar Petőfi u. 67. 48.065087 N, 22.507746 E
Kapcsolat Telefon: 30/487-4918 Web: www.tivadar.hu
Tivadar község 8 településsel és az Sz-Sz-B Természetvédelmi Alapítvánnyal konzorciumot alkotva, mint gesztor valósította meg a „Természeti értékekre alapozott turisztikai fejlesztések a Szatmár-Beregi Natúrpark területén”című pályázatot. Ennek keretében készült el a tivadari Tisza bemutató ház. Korábban művelődési házként működött, azonban teljesen felújították és jelentősen bővítették. A kiállítóhelyhez közvetlenül kapcsolódik a Tiszavirág tanösvény.

A Tisza bemutató házba belépve először egy helytörténeti fotókiállítás fogadja a látogatót. Itt Tivadar település elmúlt néhány évtizedébe nyerünk bepillantást. Beljebb haladva 2 kiállító tér várja a látogatókat, melyekben a Tisza élővilága kerül bemutatásra diorámák, fotók és filmek segítségével.

Az élősarkokban megtekinthetjük a gyurgyalag és a partifecske, mint a Tisza két legjellemzőbb madarának élőhelyét. Beleshetünk a partifecske partfalakba ásott fészkébe is.

Természetesen részletesen bemutatásra került a tiszavirág és különleges életciklusa is. A Felső-Tiszára jellemző halfajokat egy másik tárló mutatja be, visszaemlékezve a tiszai cianid katasztrófára. Szatmár-Bereg madárvilágával audiovizuális (képek és hangok) eszközök segítségével ismerkedhet meg a látogató. Néhány, a folyó medréből előkerült ősmaradvány is a kiállítás érdekességeinek része.
Tisza bemutatóház, Tivadar Tisza bemutatóház, Tivadar Tisza bemutatóház, Tivadar