Tivadar látnivalói

Református templom

Cím Tivadar Petőfi u. 48.063772 N, 22.513968 E
Kapcsolat Web: www.tivadar.hu
Zólyomi Miklós, Erdélyi Fejelemi Tanácsos telkén épült fel valószínűleg fából az első ismert templom 1665-ben. A fatornyot 1671-ben építették hozzá.. A második fatornyot 1757-ben Papp Mózes ácsmester készítette. 1794-ben a Tisza a falu egy részét elmosta a templommal és a parókiával együtt, így a falu új templom építésére kényszerült.

A jelenlegi templomhoz a helyet nemzetes Erdeöbényey László úr ajándékozta az egyháznak. Az új kőtemplomot, mely barokk stílusú, 1797-ben Átányi István prédikátorsága idején szentelték fel. Jelenlegi tornyát a lebontott fa harangtorony helyére, a templommal összeépítve 1938-ban emelték. Egyik harangja 1777-ben a másik pedig 1833-ban öntetett.

A kelet-nyugati tengelyű, barokk stílusú templom 240 ülőhelyes. Huszonnégy méter magas tornya háromszintes, mely a nyugati homlokzat előtt helyezkedik el. A templom keleti vége kissé beugrik az oldalfalaktól és félköríves záródású.

Berendezése copf stílusú .A faltükrök közepén elhelyezkedő ablakok (ezekből öt van) is félköríves záródásúak. A 8 x 16 méteres belső terét kazetta jellegű, 1882-ben készült sík deszkamennyezet fedi. A torony felől két esztergált fa oszlopon nyugvó, öt mezőre osztott mellvédő karzat, oldalsó két-két kazettáján plasztikus , rokokó kertelésű, tájképi motívumokkal díszített medallionok. A középső , keskenyebb mellvédtábla közepében babérkoszorúban foglalt medallionban az építést megörökítő szöveg van. A karzat alján régi mennyezettáblák vannak felismerhetetlenül átmázolva. A kerek, kosáralakú pillérekkel tagolt szószék fából készült, rátett aranyozott csokordíszekkel. A kosár alja négy volutával és tobozmotívummal zárul, fölötte nyolcszögletű csipkézett korona van. A Mózesszék hátlapját volutás pártázat koronázza.

Az úrasztali aranyozott ezüst poharat Daróczi Zsófia, Zólyomi Miklós özvegye ajándékozta, ez a pohár az Úrasztali készletek legkorábbi darabja. Anyakönyve 1754-ben kezdődik Bakos János papsága idején.

A templombelső 1990-ben lett felújítva. Külső felújítása 2012-ben pályázati segítséggel valósult meg.
Református templom, Tivadar