Tivadar látnivalói

Fa harangtorony

Cím Tivadar Petőfi u. 48.063308 N, 22.516238 E
Kapcsolat Web: www.tivadar.hu
A szemet gyönyörködtető építményt a falu legmagasabb pontján, a hídfőnél, parkosított környezetben, a Tisza-töltés mellett, 2011-ben eredeti dokumentumok, fotók, felmérési vázlatok alapján, pályázati segítséggel építette újjá önkormányzatunk.

A torony eredetije a jelenlegi református templom mellett állt 1937-ig. Sorsa ekkor pecsételődött meg, amikorra állaga annyira leromlott, hogy le kellett bontani. Anyaga egy részét az akkor épült kőtorony tetőszerkezetéhez használták fel.
A harangtorony 18 méter magas, 5,3x5,3m szerkezeti méretű, négyzetes alaprajzú, hagyományos fakötésekkel készített építmény. A fatorony valamennyi szerkezeti eleme tölgy- és fenyőből készült fecskefarkas kötésekkel, s ezeket faszögekkel erősítették egymáshoz.

A szarufák a szoknyarészen fenyőből készültek, fölül is faszegekkel erősítették azokat a keményfa-szerkezethez. A toronytörzset és a sisakot lécezés után hasított fenyőzsindellyel fedték be. A galéria – mint eredetileg is – gyalult fenyőből készült díszes, fűrészelt mellvéddeszkázatot kapott. A toronysisak csúcsán lévő gömbös, kakasos, csillagos csúcsdísz vörösrézből való.

Az építményt eredeti dokumentumok alapján Vass László tarpai építészmérnök tervezte, a kivitelezés a fehérgyarmati székhelyű Femép Kft munkája.
Bronz harangja 140 kilogramm súlyú, Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester munkája, villamosítását Kapui Gyula taksonyi villamosmérnök végezte.
Fa harangtorony, Tivadar