Tiszafüred látnivalói

Küszvágó csér kilátó

Cím Tiszafüred Tisza-tó 47.6096495 N, 20.6863822 E
Kapcsolat Web: www.ilovetiszato.hu
9 mérettel magasodik a vízszint fölé a legújabb, vízről megközelíthető kilátó, ami a Küszvágó csér nevet kapta. A kilátó a Szilas-foknál található és gyönyörű panorámát nyújt a környék mozaikos vízfelületére.
A Szilas-foknál kell keresni a legújabb vízről megközelíthető kilátót, ami így már a harmadik ilyen a sorban. Az Aktív Magyarország 30 millió forintos támogatásából felépült kilátót a Békatutaj Egyesület építette 2021 őszétől kezdődően.

A két másik társához hasonlóan ez is madárnevet kapott, a közelben fészkelő küszvágó csérek után nevezték el az Aktív Magyarország közönségszavazásán. Ám nemcsak az emberekre, hanem a madarakra is gondoltak, így költőhelyeket tettek ki a környéken fészkelő küszvágó csérek számra a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve.

A kétszintes, 9 méter magas, fából és acélból készült kilátóról a Borzanatot, a Lapos-morotvát és a Poroszlói-medencét lehet belátni.

Legközelebb Tiszafüredről lehet megközelíteni, ezen belül is a Szabics kikötő és Szabadidőpartról. Innen dél felé, a Tisza sodrásával megegyezően kell haladni, egészen a legelső zsilipig, ami a VI-os számú öblítőcsatorna lesz a jobb oldalon. Az öblítőcsatornának körülbelül a felénél találunk egy útbaigazító táblát és egy bejáratot, ami a Szilas-fokot mutatja. Ebben a kissé dzsungeles, szűkebb átvágás után, a kijárattal szemben már láthatjuk a kilátót, amit az előtte lévő nádfal mellett északra haladva, egy bejárón át meg is lehet közelíteni.

Érdemes lassan, óvatosan haladni, hiszen rengeteg tuskó van a víz alatt, amelyekre könnyedén felakadhat a csónak. Aki motorcsónakkal vár az útnak, annak fel kell készülnie arra, hogy a kilátó környékén sok a sulyom, ami könnyedén rátekeredhet a propellerekre.
Küszvágó csér kilátó, Tiszafüred