Terény látnivalói

Hunnia Csipkemúzeum

Cím Terény Arany János út 70. 47.947237 N, 19.438992 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Telefon: 20/242-9026 Web: www.fay-inn.hu Email küldése
A múzeum létrehozásakor az a szándék vezérelt bennünket, hogy Önnek kedves látogató érdekes és értékőrző élményt biztosítsunk. Hasznosan és kellemesen tölthesse el szabadidejét, megismerve a csipkék varázslatos világát, múltját és jelenét, egy elbűvölően szép táji és építészeti környezetben.

Magyar csipkefajták
A kiállítás anyaga igyekszik felölelni a magyarság által készített és használt csipkék összességét. Tudjuk, hogy bemutatásunk nem lehet teljes, hiszen kutatások most is zajlanak és elkötelezett hagyományőrzők keresik, gyűjtik és dolgozzák fel csipkeértékeinket.

Különböző technikák
Igyekszünk bemutatni minél több csipkekészítési technikát, eszközt, kelléket, melyeket nem csak képeken, de élőben is láthatnak, kipróbálhatnak és meg is tanulhatnak. Szeretnénk a gyermekeket is játékos formában közel vinni a csipkekészítés fortélyaihoz.

Hunnia csipke bemutatása
Az alapító Fáy Társaság Egyesület családi értékként őrzi a Hunnia csipkét, annak születését, kibontakozását, virágzását. Tagjai között ma is több csipkekészítő tevékenykedik. A Társaság kiemelkedő célja a családi örökség megőrzése és közkinccsé tétele.

A Hunnia Csipkemúzeum nem egyszerűen egy múzeum, mert itt…
…kipróbálhatod a csipkekészítést
Látogatásod során bemutatják neked a vertcsipke készítését és, ha kedved szottyan ki is próbálhatod az elsőnek bonyolultnak tűnő, de egyébként egyszerű mozdulatsort. Amennyiben többeteket is érdekel a csipkekészítés választani tudtok az alábbi programok közül: Csipkeverés oktatás, Ariadné fonala, Csipkemese. Aki pedig szeretne elmélyedni a csipkekészítésbe, annak ajánlom figyelmébe évente megrendezésre kerülő táborunkat.

…megtapinthatod a leheletvékony alkotásokat
Ugye ritka, hogy egy múzeumban hozzányúlhatsz a kiállított darabokhoz? Nálunk sem fogdoshatsz meg bármit, de összeállítottunk neked egy kosarat, ahol megszemlélhetsz különböző technikával készült csipkéket, valamint kezedbe is foghatod őket, hiszen a tapintás nagyon fontos a tanulás szempontjából.

…magadra öltheted elbűvölő reneszánsz ruháinkat
Nagy örömünkre 2018-tól birtokunkba került néhány korhű ruha, amelyeket abból a célból varrattunk, hogy vendégeink azokat felpróbálhassák, gyönyörködhessenek bennük és készítsenek egy-két képet magukról.

…tudásodat tesztelheted játékos kérdőíveinkkel
2015-ben rendeztük meg az első Csipke Napot, amely azóta hagyomány. Minden évben a csipke és valaminek a kapcsolatából születik meg a tematika. A programokra készítettünk játékos totókat, amelyekből hagytunk az idelátogató vendégeknek. Bátran próbálkozzatok a kitöltéssel!
Kirandulastervezo-Tereny-Hunnia-Csipkemuzeum-1.webp Kirandulastervezo-Tereny-Hunnia-Csipkemuzeum-2.webp Kirandulastervezo-Tereny-Hunnia-Csipkemuzeum-3.webp