Tatabánya látnivalói

Síkvölgyi I-II. tavak

Cím Tatabánya Síkvölgypuszta 47.537697 N, 18.394485 E
Kapcsolat Telefon: 30/410-7134 Email küldése
A Vértesben található Sikvölgyi tavak és kialakulásuknak története a szénbányászatra vezethető vissza, mely során létrejött jelentősebb gödrök helyén alakultak ki a környékbeli bányatavak.

A bánya Tatabányán 1897-ben nyitotta meg kapuit. A termelés során az 1903-1904 években, világviszonylatban is új technológiával, az iszaptömedékeléses fejtési mód alkalmazásával sikerült fellendíteni a tatabányai bányászatot. Ennek alkalmazása során kezdetben az aknák közelében előforduló külszíni homokot használták fel, majd annak kimerülését követően Tatabánya és Vértessomló területeiről használták fel a kellő anyagot. A kedvező, futó homokkal előforduló területeken, a jelentősebb gödrök helyén jöttek létre a bányatavak. Így keletkezett a terület három horgásztava is , a Dubnik-, a Kompos-, és a Sikvölgyi tórendszer. Utóbbi horgászati célra történő kialakítása tájrendezési célból merült fel. A bánya az innen kibányászott homokért friss bányavizet – jellemzően karsztvizet – biztosított. Ez jutott el a fenti tavakba. A folyamat 1988-ig a bevezető és leeresztő berendezések segítségével biztosított vízellátást a tavakban. A Sikvölgyi tavak az előbb említett időszak óta is szerves részét képezik a Tatabánya környéki vidéknek.

A horgásztavak az idelátogatók számára sok örömet hoztak már, azonban azok életében többek között az időjárás és a fenti időszakot követő csupán alkalmankénti vízpótlásának következtében problémás időszak is szerepelt, mely során a vízszint csökkenése igazán aggasztó mértéket öltött. Annak csillapítása egy időben csővezetéken történő vízpótlással történt. Ám ennek biztosítása folyamatosan sajnos nem megoldható. Szerencsére időközben valamelyest a helyzet javult. A jövőbeni tervek egyike egy kútfúrás, mely talán hosszútávon is jelentős problémamegoldást jelentene a tó folyamatos vízellátásának biztosítása érdekében. Ennek megvalósítása céljából még sok munkára és erőforrásra van szükség, mely előteremtésében minden segítséget szívesen fogad és köszön a Sikvölgyi Sporthorgász Egyesület, nagyon kellemes és örömteli időtöltést kívánva a tavaknál.

Megközelíthetőség:
Autóbusszal: A 26-os számú helyijárattal a Síkvölgyi Buszfordulóig
Autóval: Bánhidai körforgalomnál a Síkvölgyi temető fele kell fordulni, majd a temető előtt elhaladva, a STOP táblával jelzett kereszteződésnél egyenesen, egészen a síkvölgyi buszfordulóig.
Síkvölgyi I-II. tavak, Tatabánya Síkvölgyi I-II. tavak, Tatabánya Síkvölgyi I-II. tavak, Tatabánya