Tatabánya látnivalói

Körtvélyesi kilátó

Cím Tatabánya Kis-Kopasz-hegy 47.517945 N, 18.449837 E
Kapcsolat Telefon: 34/316-733 Web: www.verteserdo.hu Email küldése
Az Országos Kéktúra útvonaláról érdemes egy kis kitérőt tenni kék kereszt-jelzésen, a Tatabánya várostól is karnyújtásnyira fekvő, a Vértesi Erdő Zrt. által 2016-ban emelt Körtvélyesi kilátóhoz.

A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy csúcsán álló különleges háromszög alakú vörösfenyő borítású kilátón a Vértes és a Gerecse hegyvonulatait csodálhatjuk meg. A 16 méter magas erdei kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik Tatabányára is. Az éles szeműek kivehetik még a Turul madár kiterjesztett, innen nézve aprócska szárnyait is, míg onnan jobb felé végigpásztázva a hegygerincet tekintetünk a Ranzinger Vince kilátó 30 méteres fémszerkezetén akadhat meg. A kilátó helyét úgy választották meg, hogy fentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. A csata pontos helye 1100 év távlatából már nehezen azonosítható, de jelentősége minden vitán felül áll.

A környék látnivalókban igen gazdag. A kilátó alatti völgyben húzódik a szépséges Mária szakadék, itt tör elő a Béla-forrás, valamint a közelben található Körtvélyespuszta régi temetője. Egész évben ingyenesen látogatható.
Körtvélyesi kilátó, Tatabánya Körtvélyesi kilátó, Tatabánya