Tatabánya látnivalói

Bánhidai Erőmű-hűtőtó

Cím Tatabánya Fürdő utc 47.567353 N, 18.366823 E
Kapcsolat Telefon: 20/966-3835 Email küldése
A tavat Komárom Esztergom Megye legnagyobb vízfolyásának, a Vértes hegység lábánál eredő 47,5 Km hosszú Által ér tatabányára érkező szakaszának a felduzzasztásával hozták létre a múlt század első harmadában az 1930-as években. A mesterségesen kotort medencét felduzzasztották, s abba terelőgátakat telepítettek, melyek az erőmű hűtésére szolgáló, a tóban cirkuláló vizet vezették meg. A tó körülbelül 80 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt leeresztve, lehalászva nem volt! ŐS VÍZ!!! 2004 végéig meleg vizes tóként működött. A Bánhidai II Erőmű leállása óta hideg vízű tározó.

Szélessége: 220-300 méter között váltakozik a tó közepén gátrendszerrel.
Fenékviszonyok: kemény agyag, salak, váltakozó rétegű iszappal takarva.
Növényzet: parti sás-nád, helyenként vízre lógó bokrok.

Halállománya: Ponty, Amur, Csuka, Süllő, Harcsa, Balin, Fekete sügér, Csikos sügér, Tokhal, Keszeg, Kárász, Compó, Busa.

A fenék egyenletes, 1,5-2,5 méter között váltakozik akadóktól mentesen közvetlenül a szélétől egészen a közepéig. Csupán egy-két nagyobb terméskő gurulhatott a part elé, ami viszont egyben jó haltartót is jelenthet. Minimális, néhány centis iszap borítja az aljzatot. Hínár nincs a tóban. A két hosszú partrészt egyébként magántanyák, stégek, bódék határolják.
A helyi horgászok többségének kis vízparti építménye, vagy stége nem nyitott a vendéghorgászok előtt.

Napijegyes és vendég horgászaink számára az alábbi részek nyújtanak horgászati lehetőséget:

az erőmű melletti kb. 300 méteres szabad partszakasz
az egész évben gyakran látogatott környei befolyó ( által ér ) torkolata
valamint az Bokodi erőműi horgásztó kifolyásától az Által-érnek a Bánhidai Eműi tó befolyásáig terjedő szakasza, a Környei tó kivételével. Az Által ér horgászható szakaszának meder kotrása 2012. tavaszán ért véget. Várható mélysége 0,8 – 1,5 méter, szélessége 8-10 méter
a tulajdonossal történő előzetes egyeztetés után stégről is horgászhatunk!
továbbá horgászhatunk a háborítatlan kíméleti területen lévő horgászház területéről, melyről bővebb információ a “KIADÓ HORGÁSZHÁZ” menüpont alatt található meg.
A 300 méteres erőmű felőli szabad partszakasz a Fürdő utca ( lőtér ) felől közelíthető meg.

Jellemzője: A stégek felöli 150 m-es partszakasz a tómeder kanyarulatáig sekélyebb része a tónak, 0,8 – 1,6 m, itt található egy a farkas tavak felől érkező kisebb befolyás, vízhozama csekély. A kanyar utáni egyenes szakasztól a kifolyóig a tómeder egyenletesen mélyülni kezd, itt már a parttól néhány méterre is 2 méternél mélyebb vizeket találunk. A kifolyó környékén a víz mélysége a 4 métert is eléri.
Bánhidai Erőmű-hűtőtó, Tatabánya