Tata látnivalói

Pötörke-malom

Cím Tata Tópart u. 9 47.648757 N, 18.325560 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Web: www.tata.hu
A műromokon átfolyó Kis-források és a Kék-forrás elfolyó vize a Malom patak, a Kristály uszoda után vízimalmok sorát hajtotta, az ún. Malom-patak. A Malom-patak hajtotta az Öreg-tó mellett, a festők által leggyakrabban megörökített Pötörke-malmot.

Az 1700-as években a Peterke család tulajdonában állt a malom. A família ott is élt, s Julianna lányuk hozománya volt az épület. Viszont az Esterházy család rendelkezett a vízjoggal, így megegyeztek: ha a lány férjhez megy (ahogy az történt is az 1800-as évek elején), a gróf kifizeti a malom értékét az ifjú menyecskének. - Innen hát a Pötörke malom neve.

De mi történt vele később? Csontos Béla, "az ott dolgozó. molnár l946-ban megvette a malmot a kisgróftól, Esterházy Miklóstól, de nem sokáig örülhetett az új szerzeménynek, a malmot ugyanis 1950-ben több másikkal együtt államosították.

Innen sanyarúbban alakult az épület sorsa. Volt ott raktár és ÁFÉSZ is, majd az 1960-as évek végén a Műemléki Felügyelőség tulajdonába került. Most szállásként működik. Az igényesen kialakított szobák mellett kis nappali is van, s persze a konyha és a fürdőszoba sem liiányozhat. A földszint hangulatát meghatározza az óriási malomkerék, amely mellett lépcső vezet az emeletre.
Tata_Potorke_malom-01.webp