Tarnaszentmária látnivalói
Római katolikus templom - Magyarország talán legrégibb és legkisebb temploma
Cím
Tarnaszentmária
Egri út 1.
47.877463 N, 20.201716 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 36/494-132
Hazánk talán legrégibb és legkisebb ma is működő temploma itt, a völgyszűkületnél hirtelen kanyarodó út és a Tarna-patak között emelkedő kis dombon áll.

Építési idejére vonatkozóan nagy jelentőségű Heszlmann Imrének még a bővítés idején (1872-73) készített felmérési rajza.
A kutatók közül Ipolyi Arnold építését a XI-XII. századra, míg Gerevich Tibor a XII. század közepére tette, majd Csemegi József a szentély építését utóbbi időszakra,... de a hajót korábbi, a IX-X. században keletről jött példák nyomán épített alkotásnak tartotta.... Major Jenő egy tanulmányában felvetette annak lehetőségét, hogy Tarnaszentmárián Géza fejedelem egyik leányának...volt az udvarháza,...
Győrffy György István király korára határozta meg a tarnaszentmáriai templom építésének idejét. (Tájak - Korok - Múzeumok Kiskönyvtára 321.szám, 1988.)

Az altemplomban családi sírhely került feltárásra, amelynek korát az ott előkerült őskori-, hullámvonalas Árpád-kori és egy középkori edénytöredék alapján a XV-XVI. századra tehetjük.