Tardona látnivalói

Jókai Mór Emlékszoba és Tájház

Cím Tardona Jókai Mór utca 1. 48.170395 N, 20.534573 E
Kapcsolat Telefon: 48/507-220 Web: www.tardona.hu
Az 1848-49-es szabadságharc után néhány hónapig a településen rejtőzött Jókai Mór. Bujdosásának állít emléket a református templommal szemben található Jókai Mór Emlékszoba és Tájház. A ház az 1900-as évek elején épült, azóta több alkalommal felújították, átépítették, kiegészítették. Eredeti funkciója kántortanítói lakás és elemi iskola.

Jelenleg az épületben több kiállítás is megtekinthető: az utcafronti szobában a Jókai Mór Emlékszoba került berendezésre, 3 helységben paraszti bútorokkal és használati eszközökkel berendezett Tájház kapott helyet (tisztaszoba, pitvar és kamra ).A nagyterem, ami eredetileg az "oskola" volt, ahol összevont osztályban tanultak a diákok, jelenleg egy mini tanteremnek ad otthont, ahol rendhagyó helytörténeti órákon lehet részt venni, valamint itt kapott helyet egy lakodalmas fal, I-II. világháborús tardonai fényképek, bányászathoz köthető emlékek, egy helyi cipészmester használati tárgyai. A nagyteremben bükki ásványok, régészeti leletek és a környéken gyűjtött őskövületek is megtekinthetőek.

A Tájház gazdag kiállítási anyagát 1989-ben kezdte el gyűjteni a Honismereti Kör, a gyüjtőmunka folyamatos, mindíg bővül a kiállítás. Minden tárgy korábban a faluban volt haszálatban, sok közülük helyben készült. Egyedülállóan teljes eszköztárral rendelkezik a Tájház a kender feldolgozásához szükséges eszközökből, a kender-restától (amelyen a vetőmagot szitálták) a tilón, guzsalyon, szátyván át, egészen a kész végvászon simításához használt eszközig minden megtalálható itt.

A Jókai Mór Emlékszoba kiállítási anyaga minden ide látogatónak új információval szolgál, hiszen Jókai Mór mellett a közel másfél évig itt bujdosó Telepy Károly festőről és a néhány hétig szintén itt rejtőző Muraközy János gerillakapitányról is megemlékezik. Az Emlékszobában őrizzük a Jókay Jolán által a Tardonai Református Egyháznak adományozott ezüst kelyhet, a Révai testvérek 100 kötetes Jókai sorozatát, valamint Muraközy János hadi csutoráját.

A bujdosókat istápoló tardonai nemesek sírjai a mai napig megtalálhatóak a község temetőjében, közülük Jókai Mór (és Muraközy János) vendéglátójának, Csányi Benjáminnak sírját 2018-ban Tardona Község Önkormányzata felújítatta.
Jókai Mór Emlékszoba és Tájház, Tardona