Tápiószele látnivalói

Fehér-gólya tanösvény

Cím Tápiószele Ceglédi út 47.322942 N, 19.876570 E
Kapcsolat Telefon: 53/380-061 Web: www.tapiovidek.hu
Az első állomás a névadó fehér gólyáról szól, mely évek óta rendszeresen visszatérő lakója a villanyoszlop tetején lévő fészeknek. Majd a kövesút mellett, a hídnál jobbra fordulva elindulhatunk a patak partján Tápiógyörgye irányába. Útközben az egyes állomásokon nyomon követhetjük a folyó felszínformáló munkáját, megismerhetjük a patak lakóit, a vízparti növényzetet, és rövid betekintést nyerhetünk a környező táj változásainak történetébe is.

A tanösvényt széles társadalmi összefogással hozták létre a falu polgárai a WWF Magyarország 1999-ben elindított Kisvizek védelme című programjának keretében.A 8 megállóhelyet tartalmazó útvonal a Tápió-patak jobb partján halad a Néprajzi Háztól egészen a helyi horgásztóig.

A tanösvény mellett érdemes időt szentelni a Néprajzi Ház épületeinek megtekintésére is. A hagyományosan háromosztatú parasztházban az egykori szelei lakóház bútorait és használati tárgyait, a melléképületben pedig egy korabeli kovácsműhely berendezéseit és szerszámait láthatjuk. Az állomásokat számozott faoszlopok jelzik a patak mentén, melyekhez az ismereteket a kísérőfüzet tartalmazza.A füzet bemutatja a környező nádasokban és bokrokban fészkelő, valamint a szántók fölött körző leggyakoribb madarakat is. Emellett a Néprajzi Ház udvarában még 4 színes tabló is található, melyek kiegészítik a füzet információ tartalmát.A tanösvény célja a kisvízfolyások és a vizes területekhez kapcsolódó élővilág bemutatása a Tápió adottságaira fókuszálva.

A tanösvény hossza: kb. 2 km
Kísérőfüzet kapható: a tápiószelei Blaskovitch Múzeumban és a Néprajzi Házban (Tel.: 06-53/380-061), valamint a Vízparti Élet Háza Oktatóközpontban, 2765 Farmos Árpád u. 2/a.

Megközelítés: Tápiószzelén a 311-es közúton Cegléd felé haladva a Tápió-híd után 50 m-re, balra található a Néprajzi Ház, a kiindulási állomás.
Fehér-gólya tanösvény, Tápiószele