Tápiószele látnivalói

Botanikai tanösvény

Cím Tápiószele Múzeum út 13. 47.334658 N, 19.879659 E
Kapcsolat Telefon: 53/380-157
2008-ban MÚZEUMPEDAGÓGIAI NÍVÓDÍJAT kapott a tápiószelei kúria műemléki környezetében kialakított BOTANIKAI TANÖSVÉNY.

Nemcsak a Blaskovich kúria eredeti berendezése szép tükre a magyar köznemesi életformának, hanem az udvarházat övező park is. Kialakítása az 1910-es évek közepére megy vissza.
2007-ben létrehozott botanikai tanösvény elsődleges célja az épített és kulturális örökség mellett a természeti értékek megismertetése, szakszerű bemutatása.
A tanösvény részei: tájékoztató- és fajtáblák, oktató-pihenőhely, interaktív játékok.

A park fái, cserjéi jórészt egyidősek a kúriával, ami 1911-ben került a Blaskovich család birtokába. Gazdag a madárállománya. Az ösvény tájékoztató táblái a kert élővilágát mutatják be (fákról, cserjékről, aljnövényzetéről, madarakról, odújaikról olvashatunk érdekességeket). A belső kerti út mentén 6 darab képes tábla került kihelyezésre, amelyekből megismerhető a kúria és a kert története is. Kert történetéről, A műemléki környezetről,

A tanösvény ismeretterjesztő funkcióját látják el még az ún. fajtáblák. A fák, a cserjék, a jellemző aljnövényzet nevét kis táblákon tüntették fel. A fajtáblákat három kategóriába sorolták, és három színnel látták el.

A régi, Blaskovichok által telepített fákat külön ikonnal jelölték (tölgy, platán)- barna, a nem őshonos, de a parkba illő (vadgesztenye) – zöld, tájidegen, itt veszélyes faj (akác) színe – piros.
A rekonstruált filagória nemcsak pihenés, hanem a nevelés-ismeretszerzés színtere, mivel ez egy osztály vagy tanulócsoport befogadására is alkalmas. A helyszín ideális a bemutató anyagának megbeszélésére, madárhangok megfigyelésére.

Interaktív játékok a tanösvényen:
EGYTENGELYES FORGATÓ: A színes kockák forgatásával a gyerekek szórakozás közben szerezhetnek ismereteket a múzeum tárgyairól, a tevékenykedés élménye szorosabb viszonyt alakít ki: a gyermek megszereti őket.

NÉGY TENGELYES FORGATÓ: A kockák megfelelő összeforgatásával 4 db kép készül el: kúriakert régi terve, szfinx, kerti harang, huszár egyenruha.
A kirakás sikerélménye felhőtlen szórakozást biztosít.

SATÍROZÓ: A márványlapra tett papírt zsírkrétával célszerű satírozni, hogy a kép előbukkanjon: fehérgólya.
Bekötött szemmel az ujjat a vonalakon végigvezetve a tapintást és a koncentrációt, a belső képalkotást fejleszti, ezért a játék alkalmas látássérültek, gyengén látó gyerekek fejlesztésére is.
Botanikai tanösvény, Tápiószele Botanikai tanösvény, Tápiószele Botanikai tanösvény, Tápiószele