Tamási látnivalói

Tamási Termálfürdő

Cím Tamási Hársfa u. 3. 46.624248 N, 18.283576 E
Az ezerarcú termálvíz
Fürdőnk Tolna megye legnagyobb termálfürdője is egyben. Vendégeink életében kiemelt szerepet játszik az a gyógyvíz, mely nálunk található, használható. Bár a gyógyfürdők hatásával foglalkozó orvostudományi ág, a balneológia egy viszonylag fiatal tudományág, a magyar kutatók ezen a területen a világ élmezőnyéhez tartoznak.

A gyógyvizek – köztük a tamási is – biológiai és kémiai összetételük alapján fejtik ki jótékony hatásukat, és különböző betegségek esetén használhatók. A termálvíz főleg a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedések, a sport-, vagy más izomsérülések utókezelése, az idült bőrbetegségek, vagy az érszűkületek egyes formáiban bizonyul hatékonynak. Végtagízületi, gerinc- és csípőízületi porckopásos elváltozásoknál, baleseti és ortopédiai károsultak utókezelésére szintén remekül használható, valamint a degeneratív vagy gyulladásos reumatológiai megbetegedések esetén is.

Termálvíz és gyógyvíz!
A termálvíz vagy hévíz az a felszín alatti víz, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot. Általában minimum 1000 mg oldott szilárd ásványi anyagot tartalmaz literenként. Egyes vizek emellett – egy erre illetékes szakmai bizottság által előírt szabályoknak megfelelve – gyógyító hatással is rendelkeznek. A gyógyvíz az a termálvíz, amely a benne lévő ásványi anyagok miatt egy betegségre bizonyítottan gyógyító hatással bír.A balneoterápia esetén a gyógyvizek kémiai, fizikai és biológiai hatásait együttesen alkalmazzák gyógyítás céljából. A Tamási Termálfürdő közel 1000 méterről feltörő 45 és 55 C°-os, nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos hévize értékes ásványi anyagokat tartalmaz.

Milyen betegségek esetén jótékony?
Amellett, hogy a meleg víz már önmagában is ellazít és stresszoldó hatással bír, a termálvíz különböző betegségek esetén remekül használható. Az ásványi anyagok bőrön keresztüli felszívódása révén a gyógyvizek gyógyítanak.
Ajánlott a termálvízben való fürdés:
– idült degeneratív vagy gyulladásos reumatológiai megbetegedések (pl.: reuma) esetén
– gerincsérv esetén
– protézisbeültetés után
– csontritkulásban szenvedőknek
– különböző végtagsérülések után
– meddőség esetén
– ortopédiai műtéteket követően
– bénulások utókezelésében
– krónikus petefészek-gyulladás
– különböző bőrbetegségek (pl. pikkelysömör) esetén

Milyen gyakran érdemes használni?
A gyógyvizet ahhoz, hogy gyógyító hatása legyen, kúraszerűen kell alkalmazni. Ahogy azt már említettük, a melegvíz oldja a stresszt és kikapcsolódást nyújt, ez azonban nem keverendő össze azzal, amikor valaki 15-20 alkalmas gyógyvíz kúrán vesz részt. Ekkor ugyanis a gyógyhatás már érzékelhető. Azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy a gyógyvíz nem csodaszer! A gyógyszereket nem helyettesíti, mindössze kiegészítő kezelésként lehet használni, ha szeretnénk támogatni testünket a betegségből való felépülésben. Úgy viszont érdemes hosszútávon, minél több alkalommal használni, hiszen a gyógyvíz használatával javulást érhetünk el.

Merüljünk el benne!
A Tamási Termálfürdő gyógyvize magas sótartalmú, alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz. Egy 2-4 hetes fürdőkúra kedvezően segíti a betegek gyógyulását, ahogy erről már sok fürdővendégünk örömmel számolt be. Mindannyian hallottunk már a vízfogyasztás fontosságáról, amit nem győznek hangsúlyozni a szakemberek. Nos, a gyógyvizek esete hasonló, mint az ásványvízé: oldott ásványi anyagokban gazdag folyadékról beszélünk, csak épp ezt nem meginni kell, hanem elmerülni benne. Tegye ezt meg a Tamási Termálfürdőben!
Tamási Termálfürdő, Tamási Tamási Termálfürdő, Tamási Tamási Termálfürdő, Tamási Tamási Termálfürdő, Tamási