Tamási látnivalói

Rozália kápolna

Cím Tamási Kálváriadomb 46.624951 N, 18.289395 E
Kapcsolat Web: www.tamasi.hu
A város kiemelkedő műemléke, amely egyben a környék egyik legszebb gótikus építménye, a Kálvária-dombon található Rozália - kápolna.

A homlokzat előtti toronnyal, téglalap alapú hajóval épített kápolna a XVI. századból való. A szentély építésének ideje 1542. Többször átépítették, először a XVIII. században, majd 1896-ban, amikor a homlokzata elé kis tornyot emeltek. A megújítások alkalmával barokk és romantikus részletekkel gazdagodott. A legutolsó renoválására 1974-ben került sor.

A szentély a hajónál keskenyebb, kontyolt nyeregtető fedi. A torony párkánya fölött évszámok olvashatók, az építés és a felújítások esztendejét rögzítik. A bejárat a főtengely vonalában nyílik. A hajó mennyezete fiókos dongaboltozatos, a szentélyben félkupola található. Az oltárképe a Nagyboldogasszony római katolikus templom főoltárát díszítette 1936-ig. A kápolna mellett áll Szent Vendelnek, a pásztorok védőszentjének szobra. A szemben lévő domboldalon pedig 18. századi mészkő Kálvária-szoborcsoport küzd az időjárás viszontagságaival. A műemléket a Fő u. 1. szám alatt lévő hajdani általános iskola mellett vezető kis úton közelíthetjük meg.

A kápolna névadója, Szent Rozália, Palermo városának és a pestises betegek védőszentje, ünnepe szeptember 4. 12 évig élt remeteként egy cseppkőbarlangban, Palermo közelében. 1166-ban 35 éves korában halt meg, ám holtestét csak évszázadokkal később, 1614-ben találták meg. Miután a lecsepegő, meszet tartalmazó víztől megkövesedett testét körbevitték a városban, megszűnt a pestis járvány. Palermo védőszentje lett 1927-ben, XI. Piusz pápa rendeletére.
Tamasi_Rozalia_kapolna_1.webp Tamasi_Rozalia_kapolna_2.webp Tamasi_Rozalia_kapolna_3.webp