Tállya látnivalói

Mailloth-kastély

Cím Tállya Rákóczi u. 22. 48.233737 N, 21.234092 E
Kapcsolat Web: www.tallya.hu
A kastély valaha a bárói család csinos és kényelmes lakóhelye volt.
Építésének pontos ideje nem kellőképpen tisztázott. Több szakíró és több forrásanyag eredetileg Rákóczi-kastélynak tartja. (pl .: Képes műemlékjegyzék, 1992, vagy Adalékok Zemplén vármegye történetéhez, Dongó Gyárfás Géza), ugyanakkor mások a kastély építésének idejét 1720 körülre teszik. Tehát jóval a Rákóczi-birtokok elkobzása utáni (1715) időszakra. Ezen vitákat csak az épület részletes falkutatásával lehetne eldönteni.

A Rákóczi-kúria közvetlen közelében álló L alaprajzú, részben alápincézett, egyemeletes épület, barokk stílusú, és valószínűleg 1720 körül épülhetett. Többször bővítették és átalakították a XIX. században. A nyugati oldalán a XIX. századi, kétpilléres portikusz található, vasgerendás sík lefedéssel.

A déli szárny földszintje fiókos donga - és csehsüvegboltozatos. Az emeleti szobák és egyéb helyiségek részben boltozott, részben sík fedésűek. A homlokzatot vakolat ráépítéssel, falsávok és ablak keretezések tagolják. Lábazata kőlap burkolattal készült.

Az emeleti helyiségekben a Közép - Európai Művésztelep alkotásaiból állandó kiállítás látható, melyet a Polgármesteri Hivatal folyamatosan bővít.
Mailloth-kastély, Tállya