Tállya látnivalói

Főnix - Európa Mértani Közepe

Cím Tállya Rákóczi út 48.235454 N, 21.228830 E
Kapcsolat Web: www.kozterkep.hu
1992-ben a szakemberek Tállyát mérték be Európa mértani közepének, ennek emlékére készítettek Főnix emlékművet 2000-ben a Közép-Európai Művésztelep és Szabadiskola alkotótáborában az ukrán származású Volodimir Scsur szobrász irányításával - Tállya önkormányzata kérésére.

Tállya már több száz évvel ezelőtt a Tokaj és Kassa közötti királyi borút vonalán központi szerepet töltött be. Tállya a Rákóczi birtok része is volt, de a falu nevét ismertük arról is, hogy Kossuth Lajost itt keresztelték meg. valamint, hogy IV. Pius pápa a tridenti zsinat idején megkóstolta és méltatta a tállyai bort. Azért is nevezetes, mert a helyi lakók a település központjában kijelölték, majd 2000-ben egy a talapzatával együtt nyolc méter magas Főnix szobor – az ukrajnai Volodimir Scsur műve – avatásával meg is jelölték Európa geometriai közepét.Tehát Tállya nemcsak a Tokaj környéki bortermeléséről volt már korábban is híres, hanem a történelmi személyiségek kapcsán.

A főnix madár 4 méteres faszobra - amely nagy terméskövön áll a főutcán - igazán feltűnő látvány a községben.

A főnix madár a feltámadás és az örök élet jelképe, az újjászületés szimbóluma, jelentése itt Európa közepén, Magyarországon is aktualitással bír.
Főnix - Európa Mértani Közepe, Tállya