Tállya látnivalói

Encsy György Kőzet- és Ásványkiállítása

Cím Tállya Rákóczi u. 70. 48.235702 N, 21.227435 E
Kapcsolat Telefon: 47/398-177
A gyűjtemény Tállyán a Rákóczi út 70. szám alatt, az Encsy család 1749-ben épült gyönyörű, barokk stílusú, boltíves kapubejáratú családi házában tekinthető meg. Különleges értéke a gyűjteménynek regionális jellege, mivel a Tokaj - Hegyalja és a Zempléni – hegység ásványait, kövületeit, illetve földtani ritkaságait szinte teljes egészében bemutatja.

Encsy György a családi ház borházában bemutatott gyűjteményt közkinccsé tette, hogy érdeklődők, turisták, iskolák és tudósok látogathassák, fényképezhessék, illetve tanulmányozhassák.

Azért egyedülálló és pótolhatatlan a gyűjtemény, mert megszűntek azok a gyűjtési lehetőségek, melyek révén létrejött ez a különleges kiállítás. E tájjellegű gyűjtemény megnyitása 1983. április 13-án a Magyarhoni Földtani Társulat tállyai rendezvényén történt.

A gyűjtemény három fő egységre tagolható:
- fosszillák, kövületek
megkövesedett növények, állatok, teknősök, halak, rovarok, levéllenyomatok,
opálosodott faágak melyek mind a földtörténet és az élővilág történetének tanúi

- 14 település határából származó ásványok
opálok, jáspisok, kalcedonok

- régészeti leletek
A Hegyalja híres obszidjából készült pattintott eszközök, szakócák, valamint a későbbi kultúrák agyagedényeinek maradványai, továbbá őrlőkövek és még számos tárgy, mind-mind a vidék egykori népcsoportjának emlékanyaga.

Megtekinthető előzetes bejelentkezéssel.
Encsy György Kőzet- és Ásványkiállítása, Tállya