Taktaszada látnivalói

Római katolikus templom

Cím Taktaszada Kossuth u. 53. 48.112995 N, 21.178866 E
Kapcsolat Web: www.taktaszada.hu
Zábrátczky József egri nagyprépost, címzetes püspök nagyobb földbirtokot vásárolt Takta-Szadán testvéröccse részére, majd 1809-ben 15 000 pengőforintos alapítványt tett egy felállítandó templom és plébánialak javára. Ez az összeg kamataival együtt csak 1864-ben lett elegendő arra, hogy az építkezést megkezdjék. 1866-ban Fábry kassai püspök sürgetésére mindkét épület elkészült.

A templomot teljesen kőből és téglából építették. A templom falvastagsága 1 méter, magassága 8 méter, a torony pedig 24,5 méter.

A templom védőszentje államalapító Szent István királyunk lett. Főoltárunkon fadombormű ábrázolja, amikor szent királyunk felajánlja a koronát, s ezzel egész hazánkat oltalmára bízza a Boldogságos Szűz Máriának.

Az oltár neogót stílusú. A templom orgonáját 1885-ben Országh Sándor orgonaépítő-mester készítette. A mennyezeti freskót és az itt található szobrokat ismeretlen művészek készítették.

A templom 3,5 mázsás harangját az I. világháborúban hadicélokra elvitték s a hívők csak a II. világháború után tudtak ugyanolyan súlyú harangot venni. 1924-ben a hívők öntettek egy másik harangot, de az csak 1, 5 mázsa volt. Ez a harang jelenleg is megtalálható a templomban. Ugyanebben az évben vettek egy lélekharangot, amely még ma is megcsendül a megholt hívők lelki üdvéért.

1948-ban a hadicélokra elvitt harang helyett megérkezett és a helyére került az új 3,5 mázsás harang, melyet Sziczák László aranykoszorús harangöntő mester készített.
Római katolikus templom, Taktaszada